Skupstina Crne Gore
Skupština Crne Gore Foto:Screenshot/Youtube/Skupština Crne Gore

Crnogorski parlament će 4. februara odlučivati o sudbini Vlade Zdravka Krivokapića. Brojni sukobi i prepreke stoje na putu opstanku njegovih eksperata, ali je konačna odluka na poslanicima, koji će samo dan ranije glasati o smeni potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

Upitno je da li Krivokapić može da preživi krizu vlasti koja je na snazi u Crnoj Gori. Njegov potpredsednik Abazović predložio je formiranje manjinske Vlade, što je dovelo do burne reakcije članova iste Vlade.

Dok neki zdušno podržavaju Krivokapića, pojedini ministri stali su na stranu Abazovića.

Ipak, u ovom slučaju bitno je šta članovi parlamenta misle o podelama unutar Vlade, što će konačno biti poznato 4. februara, ukoliko sednica ne potraje više dana.

Skupstina Crne Gore sednica
Skupština Crne Gore Foto:Screenshot/Youtube/Skupština Crne Gore

Front protiv Krivokapića

Crnogorski parlament ima 81 poslanika. Najveće grupacije su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratski front (DF), koje broje 30 i 21 poslanika.

DPS će zasigurno glasati za nepoverenje Krivokapićevoj Vladi, a isto se očekuje i od Građanskog pokreta URA koji ima četiri poslanika.

Socijalistička narodna partija (SNP) jedna je od onih koje su potpisale Memorandum o saradnji manjinskih, partija, dok se lider SNP-a Vladimir Joković pominje kao mogući naslednik Krivokapića, te će pet poslanika te stranke glasati za pad Vlade. Istog stava je i tri poslanika Bošnjačke stranke, i isti broj poslanika Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije.

Za sada nije poznato kako će glasati Socijaldemokrate Crne Gore, koje takođe imaju tri poslanika, kao ni poslanik Force Genci Nimanbegu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Saveznici

Koalicija okupljena oko Demokratske Crne Gore staće na stranu Zdravka Krivokapića, što čini 10 poslanika koji neće glasati za nepoverenje Vladi. Uz to, poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić pružio je podršku Krivokapiću, što znači da je to samo 11 glasova u korist aktuelnog premijera.

DF za tehničku Vladu

Demokratski front, jedan od najoštrijih kritičara Zdravka Krivokapića, želi formiranje tehničke Vlade.

Pad Krivokapića je nešto što čelnici DF-a već duže vreme priželjkuju, ali su Milan Knežević i Andrija Mandić izjavili da rešenje krize leži u postojećoj parlamentarnoj većini, uz manjinske partije.

BONUS VIDEO Krivokapić: Temeljni ugovor spreman za potpisivanje, članovi Vlade saglasni

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram