Foto: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia

Španski list "El Pais" objavio je tajna dokumenta o dogovoru Sjedinjenih Američkih Država i NATO, u kojima se navodi da su ključni zahtevi Rusije u vezi širenja NATO bloka na istok formalno odbačeni.

Međutim, u dokumentima do kojih je došao „El Pais“ navodi se namera SAD i NATO da u narednom periodu razgovaraju sa Rusijom o pojedinim zahtevima, kao i mogućnost saradnje u pojedinim oblastima.

Pisani odgovori na decembarske predloge Moskve u velikoj meri odražavaju ono što su zapadni zvaničnici javno rekli tokom napetih razgovora.

NATO je okrivio Rusiju za „značajno, ničim izazvano, neopravdano i stalno” vojno jačanje oko Ukrajine i Belorusije. Blok je ponovio svoju podršku „pravu drugih država da biraju ili menjaju bezbednosne aranžmane“, odbacivši zahtev Rusije da Ukrajina ne može postati deo Alijanse.

NATO
NATO Foto:EPA/VALDA KALNINA

Blok predvođen SAD negirao je da predstavlja pretnju Rusiji i tvrdio da je „pružio ruku prijateljstva“, nudeći Moskvi dijalog nakon završetka Hladnog rata početkom devedesetih godina prošlog veka.

Prema dokumentima koja su sada objavljena, NATO nudi opštu transparentnost i mere za izgradnju poverenja, kao što su razmena izveštaja o međusobnim vojnim vežbama, konsultacije, uspostavljanje telefonske linije za civile i ponovno uspostavljanje odgovarajućih misija u Moskvi i Briselu.

Vašington je rekao da je spreman da razgovara o „recipročnim obavezama i Sjedinjenih Država i Rusije da se uzdrže od raspoređivanja ofanzivnih kopnenih raketnih sistema i stalnih snaga sa borbenom misijom na teritoriji Ukrajine“.

Što se tiče američkih i NATO snaga u istočnoj Evropi, njihovo trenutno raspoređivanje bilo je „ograničeno, proporcionalno i u potpunosti u skladu sa obavezama prema Osnivačkom aktu NATO-Rusija“, navodi se u dokumentu, dodajući da će saveznici „ojačati odbrambeni stav“ ako Rusija napadne Ukrajinu.

Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Amerika je, kako se ističe, spremna da nastavi razgovore o kontroli strateškog naoružanja sa Moskvom, uključujući ograničenja u razmeštanju balističkih projektila i nuklearnih bombardera.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rusija je negirala planove za napad na Ukrajinu i više puta je izjavljivala da vojnu infrastrukturu Zapada duž njenih granica posmatra kao pretnju. Moskva je u decembru predložila da SAD i NATO potpišu pravno obavezujuće sporazume o tom pitanju.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je prvi put govorio o ovoj temi i istakao da su pisani odgovori poslati Moskvi pokazali da Vašington ne poštuje „fundamentalne” bezbednosne brige Rusije. Slične primedbe u vezi sa zapadnim stavom ranije je izneo i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

BONUS VIDEO Život na prvoj liniji fronta u Donbasu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare