Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI / SPUTNIK / KREMLIN

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su SAD i njihovi saveznici ignorisali glavne bezbednosne zahteve Moskve, ali je dodao da je Kremlj i dalje otvoren za dodatne pregovore sa Zapadom o smanjenju tenzija oko Ukrajine.

Komentarišući sukob sa Zapadom oko Ukrajine prvi put posle više od mesec dana, Putin je rekao da Kremlj još proučava prošlonedeljni odgovor SAD i NATO-a na bezbednosne zahteve Rusije.

Ipak, Putin je kazao da je jasno da je Zapad ignorisao zahtev Moskve za davanje pravno obavezujućih garancija da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a, da će alijansa prestati da razmešta oružje u blizini ruskih granica i da će povući snage iz Istočne Evrope.

Naveo je da odbijanje SAD i njihovih saveznika da pristanu na ruske zahteve predstavlja kršenje obaveze o integritetu bezbednosti za sve države, preuzete u okviru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), i insistirao da se do rešenja može doći u pregovorima.

PROČITAJTE JOŠ:

Putin je rekao da zapadni saveznici naglašavaju slobodu svake zemlje da bira saveze i da istovremeno zanemaruju princip „nedeljivosti bezbednosti“, sadržan u dokumentima OEBS.

Taj princip podrazumeva da bezbednost jednog naroda ne treba jačati na račun drugih.

Putin se danas sastao u Moskvi sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, sa kojim je razgovarao i o tenzijama oko Ukrajine.

Orban, koji je izgradio bliske veze sa Putinom i doveo svoju zemlju, članicu NATO-a, u jedinstvenu poziciju, istakao je da nijedan evropski lider ne želi rat u regionu.

Ruski zahtevi, koje su odbacili i NATO i SAD, usledili su u vreme strahovanja Zapada da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu, pošto je razmestila oko 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice.

Pregovori Rusije i Zapada o ukrajinskoj krizi do sada nisu doneli napredak.

Bonus video: Život na prvoj liniji fronta u Donbasu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar