Foto: EPA-EFE/Gian Ehrenzeller,Angela Weiss/AFP/Profimedia, EPA-EFE/Sarah Meyssonnier,EPA_EFE/Rodger Bosch

Kompjuterski softver Pegaz, dizajniran za špjiuniranje državnika i novinara širom sveta, u svojoj bazi imao je mobilne telefone predsednika Fracnuske Emanuela Makrona i još 13 šefova država, otkriva Gardijan.

POGLEDAJTE JOŠ:

Telefon francuskog predsednika Emanuela Makrona bio je meta mogućeg nadzora iz Maroka u okviru špijunske afere Pegazus.

U navodima istrage koje je objavilo 17 medijskih organizacija predvođenih neprofitnom novinarskom grupom Zabranjene priče sa sedištem u Parizu, kaže se da je špijunski softver, izrađen i licenciran na izraelsku kompaniju NSO, korišćen u pokušajima i uspešno izvedenim operacijama hakovanja pametnih telefona pojedinih novinara, vladinih zvaničnika i aktivista za ljudska prava.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa i pakistanski premijer Imran Kan navedeneni su na listi osoba čije podatke je prikupio Pegaz. Tu su još i diplomate, vojnici, visoko pozicionirani političari 34 zemlje sveta.

Izraelska NSO Grupa, koja je vlasnik programa Pegaz, saopštila je da pomenuta imena ne znače da su državnici bili podvrgnuti hakovanju. NSO insistira na tome da prikupljeni podaci „nisu relevantni“ za kompaniju.

Prema navodima izraelske firme, Makron nije bio meta njenih kupaca. Činjenica da su se određena imena pojavila na listi, ne znači da je taj broj telefon izabran za nadzor pomoću Pegaza.

Uprkos pokušajima NSO Grupe da opravda svoje klijente, veruje se da lista prikazuje političare i novinare koje su klijenti grupe identifikovali kao osobe od interesa, te su podvrgnuti merama nadzora.

Političke ličnosti koje se pojavljuju na spisku:

Siril Ramafosa – predsednik Južne Afrike, stavljen na mere 2019. godine

Emanuel Makron – predsednik Francuske, koga je Maroko ocenio kao osobu od interesa 2019. godine

Tedros Gebrejesus – generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, takođe izazvao interes Maroka 2019. godine

Sad Hariri – doskorašnji premijer Libana, čini se da su ga Ujedinjeni Arapski Emirati ocenili kao interesantnu osobu 2018.

Čarls Majkl – predsednik Evropskog Saveta, Maroko ga je stavio na listu dok je bio premijer Belgije 2019.

Kralj Maroka Mohamed VI –  stavljen na mere od strane bezbednosnih agenata sopstvene zemlje

Imran Kan – premijer Pakistana, interesantan Indiji još od 2019. godine

Felipe Kalderon – bivši predsednik Meksika, odabrao ga je nepoznati klijent NSO Grupe 2016. godine

Robert Malej – američki diplomata, koji je koordinirao dijalogom Irana i SAD, špijuniran od strane Maroka od 2019. godine

Svet je nedavno saznao da je specijalni hakerski softver Pegaz korišćen za špijuniranje širom sveta. Istraživanje je pokazalo da je najmanje 50.000 telefonskih brojeva nadzirano pomoću Pegaza od 2016. godine. Na spisku kupaca su Azerbejdžan, Kazahstan, Meksiko, Maroko, Ruanda, Saudijska Arabija, Mađarska, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram