Haker Foto:Shutterstock

Novinari, opozicionari, aktivisti za ljudska prava, pa čak i advokati širom sveta špijunirani su pomoću specijalnog hakerskog softvera „Pagaz“ koji je razvila izraelska kompanija NSO Grupa, pokazalo je istraživanje grupe medija iz Nemačke i Velike Britanije i organizacija „Zabranjene priče" i „Amnesti internešnal".

PROČITAJTE JOŠ:

Istraživanje je pokazalo da je najmanje 50.000 telefonskih brojeva ljudi za koje se veruje da su interesantni pojedinim vladama, ali i kompanijama, nadzirano pomoću „Pegaza“ od 2016. godine.

„Zabranjene priče“, neprofitna medijska organizacija sa sedištem u Parizu i „Amnesti Internešenal“ bili su u posedu ovog spiska. Forenzička analiza u IT laboratorijama „Amnesti internešnal sekjuriti lab“ iz Berlina i „Sitizen lab“ Univerziteta u Torontu pokazala je da više od polovine analiziranih telefona ima tragove delovanja špijunskog softvera „Pegaz“.

Najmoćniji špijunski softver

„Pegaz“, koji se smatra najmoćnijim špijunskim softverom koji je ikada napravljen, praktično može svaki telefon da pretvori u nadzorni uređaj koji prati korisnika 24 sata dnevno.

U stanju je da prati celokupnu komunikaciju jednog mobilnog telefona, ali i da prenosi ono što prikazuje telefonska kamera. “Pegaz“ može da kopira poruke koje korisnik telefona šalje ili prima, sakuplja fotografije sa uređaja i snima pozive. Može čak i da tajno aktivira mikrofon koji bi mogao da snima razgovore koje korisnik vodi i kada veza sa drugim korisnikom nije u toku, odnosno dok, na primer, sedi sa nekim na kafi i ćaska. Praktično, ovaj softver telefon pretvara u prislušni uređaj.

Na kraju, „Pegaz“ može da odredi gde se korisnik telefona nalazi, sa kim je bio u kontaktu u određenom trenutku, pa čak i sa kim se upoznao.

Ovaj moćan sistem ima sposobnost da zarazi milijarde telefona sa pod operativnim sistemom iOS i android. Najranija verzija „Pegaza“ koja je otkrivena 2016. godine u telefone je ulazila preko tekstualnih poruka ili mejlova koji su sadržali link na kojem se zlonamerni softver nalazi. Od tada, NSO je unapredio tehnologiju i prešao na takozvani „nulti-klik“ koji ne zahteva nikakvu interakciju vlasnika telefona.

Aplikacija Vatsap je 2019. godine otkrila da je NSO-ov softver korišćen za slanje malvera na više od 1.400 telefona. “Pegaz“ je mogao da se instalira na telefon, čak i ako meta nikada nije odgovorila na poziv. Na meti „Pegaza“ bio je i Eplov softver iMesidž.

„Pegaz“ se takođe može instalirati preko bežičkog primopredajnika smeštenog u blizini cilja, ili prema brošuri NSO-a, jednostavno se može ručno instalirati ako agent ukrade ciljani telefon.

Ko je sve bio na meti Pegaza?

„Gardijan“ i njegovi medijski partneri otkrili su deo da se na spisku osoba koje su bile pod nadzorom nalaze stotine poslovnih ljudi, verskih ličnosti, akademika, aktivista, sindikalnih i vladinih zvaničnika, uključujući ministre u vladi, predsednike i premijere, opozicionare… Na spisku je i 180 novinara, uljučujući i urednike čelne ljude „Fajnenšel tajmsa“, CNN-a, „Njujork tajmsa“, „Ekonomista“, agencija AP i Rojtersa.

Takođe, prema navodima „Gardijana“, postoji sumnja da je vlada Viktora Orbana primenila tehnologiju NSO-a kao deo svog „rata“ protiv medija, ciljajući istraživačke i nezavisne novinare u zemlji. Na mađarskom spisku su brojevi najmanje deset advokata, jednog opozicionog političara i najmanje pet novinara.

Takođe, istragom je otkriveno da je špijunski alat NSO-a korišćen i od strane Saudijske Arabije i UAE za praćenje telefona bliskih saradnika, ali i supruge, novinara Džamala Kašogija koji je ubijen u konzulatu u Istanbulu.

NSO: Nije špijunski alat

Sa druge strane, iz izraelske kompanije NSO tvrde da ništa od navedenog nije tačno i da je softver namenjen za upotrebu protiv kriminalaca i terorista, da je dostupan samo vojsci i obaveštajnim agencijama. Takođe, cifru od 50.000 telefona koji su nadzirani ocenili su kao „preuveličanu“.

Prema navodima medija, na spisku kupaca „Pegaza“ su i Azerbejdžan, Kazahstan, Meksiko, Maroko, Ruanda, Saudijska Arabija, Mađarska, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Inače, NSO Grupa je osnovana 2010. godine i spada u vodeće svetske proizvođače špijunskih programa koje koristi oko 60 klijenata iz 40 zemalja. Kako sami tvrde, NSO sada vredi više od milijardu evra.

Bonus video: Haiti – zemlja pučeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar