Novinar, kuvar i ugostitelj Aleksej Zimin preminuo je u 52. godini. Pronađen je mrtav u hotelu u Beogradu, a uzrok smrti nije saopšten. Prijatelji se opraštaju od njega na društvenim mrežama.
Književna kritičarka Galina Juzefović otkrila je da ju je smrt prijatelja mnogo pogodila.
„Kakva tuga… Bio je simbol Moskve koje više nema. Da je stvarno postojala ta mitska Moskva, njeno utelovljenje bio bi Aleksej Zimin. Večan spokoj, neka mu je svetla uspomena“, napisala je ona.
Prisetio ga se i novinar Aleksandar Gorbačov.
„Aleksej Zimin je pokrenuo ‘Afisha Eda’ u pravo vreme i inspirisao mnoge, uključujući mene. Posvetio se gastronomiji kao umetnosti, a svi smo ga u tome sledili. Njegovi recepti žive u našim domovima, a to je deo njegovog trajnog uticaja“, napisao je, a osnivačica knjižare „Svi slobodni“, Ljubov Beljackaja, napisala je:
„Imala sam priliku da ga upoznam 2012. i uzmem intervju, gde je rekao da je hrana odraz globalnih promena – od ekonomije do rata i mira. Verovao je da kuvanje može doneti malu sreću ljudima. Zimin je ostavio neverovatan trag.“
Novinar Ivan Gluškov nazvao ga je najboljim ruskim piscem o hrani.
„Strašna vest: preminuo je Aleksej Zimin, otac ruskog gastronomskog čuda i najbolji pisac o hrani na ruskom jeziku“, napisao je.
Filmski kritičar Zinaida Prončenko napisala je dirljivu poruku:
„Zimin je za mene bio deo ere ‘Afishe’, deo čitave generacije. Bio je neverovatno talentovan pisac. Nedostajaće mi njegova prisutnost – danas su nam ovakvi ljudi jako potrebni. Ostaće zauvek zapamćen po svom talentu i životnoj širini.“
BONUS VIDEO: Je li Rusija spremna ratovati i dalje od Ukrajine?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare