Jemen, poplave
Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Nakon poplave koja je pogodila jedno selo u severnom Jemenu, najmanje 24 osobe se vode kao nestale, saopštile su danas tamošnje vlasti.

Jake kiše poslednjih nekoliko dana pogodile su oblast Melhan u provinciji Al-Mahvit i izazivale poplave koje su srušile sedam kuća i četiri komercijalna objekta, navodi se u saopštenju jemenskih pobunjenika Huta, prenosi AP.

PROČITAJTE JOŠ:

Jemen se smatra najsiromašnijom arapskom zemljom i pre nego što je izbio građanski rat 2014. godine, kada su pobunjeni Huti, militantna frakcija koju podržava Iran, preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom i velikim delom severa zemlje i primorali vladu najpre da se povuče na jug zemlje, a zatim u Saudijsku Arabiju.

Sezonske monsunske kiše kasnog leta često se pretvaraju u poplave u Jemenu, ali postoje naznake da ova zemlja poslednjih godina doživljava ekstremnije vremenske uslove zbog klimatskih promena.

Iako sukobi i haos u zemlji otežavaju utvrđivanje stvarnih posledica poplava, međunarodne organizacije su saopštile da je najmanje 36 osoba poginulo samo u zapadnoj provinciji Hodeida zbog poplava u poslednjim nedeljama, a u centralnoj provinciji Marib je 8.400 ljudi interno raseljeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar