gh

Prema poslednjim informacijama, na referendumu o podršci ulasku u EU koji je juče održan u Moldaviji, rezultat je jako neizvestan na 98 osto prebrojanih glasova. Dugo su preliminarni rezultati pokazivali da su građani Moldavije glasali 'ne' na referendumu, ali referendum objavljeni jutros, pokazuju da je 'da' ipak vrlo tesno prevladalo.

Obrađeno je 98,56 odsto biračkih mesta, a prednost onih koji žele da vide Moldaviju u evropskim integracijama polako ali sigurno raste.

Referendum u Moldaviji o pridruživanju Evropskoj uniji izgledao je neizvestan rano u ponedeljak ujutru, pri čemu je 98% prebrojanih glasova pokazivalo da je glas „za“ na 50,03%, a glas „protiv“ na 49,97%, prema podacima izborne komisije zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

Ranije su preliminarni rezultati sa 70% prebrojanih glasova u referendumu, objavljeni u nedelju uveče, pokazivali da su Moldavci odbili planove da se cilj pridruživanja EU unese u Ustav bivše sovjetske republike.

Međutim, konačan ishod izjašnjavanja još nije izvestan, jer su delimični rezultati – koji su objavljeni pre nekoliko sati – pokazali da je 57 odsto Moldavaca bilo neodlučno u vezi sa pristupanjem EU.

Krađa glasova

Reagujući na rezultate, proevropska predsednica Moldavije, Maja Sandu, optužila je „kriminalne grupe“ za izbornu prevaru.

„Moldavija se suočila sa neviđenim napadom na slobodu i demokratiju naše zemlje, i danas i u proteklim mesecima,“ izjavila je Sandu svojim pristalicama u glavnom gradu, Kišinjevu.

Ona je rekla da su ove grupe, podržane od strane stranih sila, pokušale da „podriju demokratski proces“ pokušajem kupovine do 300.000 glasova.

„Čekamo konačne rezultate, i odgovorićemo odlučnim merama,“ navela je u posebnom pisanom saopštenju.

Ko vodi na predsedničkim izborima?

Analitičari ukazuju da su glasovi iz dijaspore, koja je uglavnom proevropski orijentisana, prebrojani na kraju što je, kako navode, dalo završni podstrek proevropskim težnjama.

Iako daleko od velikog uspeha, rezultati glasanja idu u korist aktuelne proevropski nastrojene predsednice Maje Sandu, koja se juče nadmetala na istovremeno održanim predsedničkim izborima kako bi zadržala svoju poziciju.

Rano jutros je saopšteno da je ona, na osnovu 97,7 odsto prebrojanih glasova, dobila podršku 41,91 odsto birača. Referendum i predsednički izbori se smatraju testom spremnosti ove duboko podeljene nacije da zadrži bliske veze sa Rusijom ili da započne potencijalno dugotrajan proces pridruživanja Evropskoj uniji.

BONUS VIDEO: Sve je duži spisak gradova u kojima se protestuje: Na udaru vlasti oni koji govore i pozivaju na skupove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar