Pavel Durov Foto:Tanjug/AP Photo/Tatan Syuflana

Osnivač Telegrama Pavel Durov je pod formalnom istragom i neće mu biti dozvoljeno da napusti Francusku, rekao je francuski tužilac u saopštenju objavljenom sinoć. Protiv njega je podignuta optužnica zbog omogućavanja kriminalnih aktivnosti preko njegove aplikacije.

Milijarder rođen u Rusiji stavljen je pod sudski nadzor, uz kauciju od 5,56 miliona dolara (5 miliona evra), i moraće da se javlja u francusku policijsku stanicu dva puta nedeljno i zabranjeno mu je da napušta teritoriju Francuske.

Durov je pušten iz policijskog pritvora u Francuskoj i prebačen u sud na ispitivanje ranije tokom dana, rekli su tužioci za CNN, nekoliko dana nakon njegovog dramatičnog hapšenja na pariskom aerodromu. Tužilaštvo u Parizu saopštilo je da će se suočiti sa „početnim ispitivanjem i mogućom optužnicom“ na sudu u francuskoj prestonici.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, on je uhapšen u subotu uveče na aerodromu „Burže“. Francusko pravosuđe ga, optužuje da nije delovao protiv širenja kriminalnih sadržaja na Telegramu, koji ima više od 900 miliona korisnika.

Durov je uhapšen u sklopu istrage protiv neimenovane osobe koju je 8. jula pokrenula jedinica Odeljenja za kibernetički kriminal, rekla je ranije  tužiteljka Laura Bekua u saopštenju.

Istraga se bavi sumnjom na učevovanje u raznim kaznenim delima, uključujući vođenje internetske platforme koja omogućuje nezakonite transakcije, dečju pornografiju, trgovinu drogom i prevare, kao i odbijanje davanja informacija vlastima, pranje novca i pružanje kriptografskih usluga kriminalcima, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar