Foto: Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia, Jelena Trivić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC, Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Izborom Željke Cvijanović, Denisa Bećirovića i Željka Komšića za članove Predsedništva Bosne i Hercegovine suštinski se ništa nije promenilo na samoj političkoj sceni. Ipak, ono što će prouzrokovati tektonske promene jeste odluka visokog predstavnika EU Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornog zakona. Krucijalna bi mogla da bude i pobeda Jelene Trivić u Republici Srpskoj, što bi značilo i politički kraj Milorada Dodika, istakla je za Novu politička analitičarka Tanja Topić.

U nedelju su održani opšti izbori u Bosni i Hercegovini, koji se smatraju jednim od najkomplikovanijih u Evropi. Za članove Predsedništva Bosne i Hercegovine izabrani su Željka Cvijanović – predstavnica srpskog naroda, Denis Bećirović – prestavnik Bošnjaka i Željko Komšić – predstavnik hrvatskog naroda.

Prema najnovijim podacima Centralne izborne komisije (CIK), za člana Predsjednišva BiH iz reda hrvatskog naroda, nakon 84,75 odsto prebrojanih glasova, izabran je Željko Komšić.

Željko Komšić Foto:Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

On je osvojio 183.529 glasova ili 53,61 odsto, dok njegov protivkandidatkinja Borjana Krišto ima 158.781 glasova ili 46,39 odsto.

Predstavnik Bošnjaka, Denis Bećirović osvojio je 57 odsto, odnosno 268.000 glasova, a drugi kandidat Bakir Izetbegović 37 odsto, odnosno 178.000 glasova.

Među pet kandidata za srpskog člana Predsedništva, pobedu je odnela Željka Cvijanović sa 52,87 odsto, odnosno 275.000 glasova.

Komšiću je ovo treći mandat u Predsedništvu, dok Bećirović i Cvijanović po prvi put ulaze u ovu instituciju. Jedno staro i dva nova lica, smatra Tanja Topić, neće dovesti do velikih promena na političkoj sceni BiH.

Tanja Topić Foto: N1

„Suštinski ne očekujem neku značajnu izmenu u radu Predsedništva uprkos velikoj promeni – jedan etnonacionalista je izgubio svoje mesto, ali stranka kojoj pripada očito će biti nezaobilazna u formiranju vlasti.

Dakle, promenjen je samo jedan član u Predsedništvu, ostali su oni koji su predstavnici politika koje dovode do brojnih sporenja i napetosti u međusobnim odnosima. Hrvati ne priznaju Komšića, tu se ništa ne menja, a Cvijanović nastavlja tamo gde je Dodik stao“, ocenila je ona.

Pročitajte još:

Tektonske promene

Ono što je zapravo dovelo do promena u Bosni i Hercegovini jeste odluka visokog predstavnika EU Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornog zakona. On je ovo učinio nakon što su biračka mesta zatvorena, a većina političkih lidera u BiH je nezadovoljna njegovom odlukom. Ona će, smatra Topić, dovesti do „tektonskih promena“.

„Izmene koje je nametnuo visoki predstavnik znače da je po ko zna koji put odradio posao koji domaći politički akteri nisu radili decenijama. Praktično bi ta odluka trebalo da odblokira funkcionisanje institucija i utiče da se uvedu vremenska ograničenja koja će odrediti do kada se moraju formirati određeni nivoi vlasti što je do sada trajalo u nedogled“, naglašava Topić.

Ove promene se odnose se i na izbore koji su održani u nedelju, a njihova primena će početi već pri formiranju institucija i tela koja se biraju nakon izbora, što uključuje i izbor delegata za klubove Veća naroda. Šmitove izmene nalažu da će sada broj delegata u Domu naroda FBiH skočiti sa 17 na 23 u svakom klubu konstitutivnih naroda, kao i povećanje broja delegata u klubu Ostalih sa 7 na 11.

Kristijan Šmit Foto:Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Najveća promena bi bila pobeda Trivić

Ipak, značajna promena bi mogla da se dogodi dolaskom Jelene Trivić na vlast.u Republici Srpskoj. Pre svega, njenom pobedom Milorad Dodik bi otišao u političku penziju, smatra sagovornica „Nove“.

„Pobeda Trivićeve značila bi početak političkog kraja Dodika koji moćno i suvereno vlada Republikom Srpskom skoro dve decenije. Sa druge strane, ne se dogodila nikakva promena u odnosima prema Srbiji, i kompromisa unutar Bosne i Hercegovine“, kazala je Topić.

Sa druge strane, ukoliko pobedi Dodik, verovatno bi se nastavio dosadašnji kontinuitet, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom planu.

Jedina promena, ističe Topić, mogla bi da se dogodi da polju odnosa sa Rusijom, prema kojoj gotovo čitava međunarodna zajednica ima negativan stav, zbog njene invazije na Ukrajinu koja traje više od sedam meseci. Topić smatra da bi odnos Dodika i ruskog predsednika Vladimira Putina mogao da postane samo još prisniji i to zbog radikalnih težnji lidera SNSD-a.

Vladimir Putin i Milorad Dodik Foto:EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN

„Pitanje je da li će Milorad Dodik nakon pobede da nastavi tvrdu politiku koja gleda u pravcu Rusije i Putina i da traži status države za Republiku Srpsku“, kazala je ona.

 I Dodik i Trivić proglasili pobedu

Centralna izborna komisija BiH do zaključenja ovog broja nije saopštila tačne rezultate izbora u Republici Srpskoj.

Na obrađenih 81,91 odsto biračkih mesta, kandidat SNSD Milorad Dodik osvojio je 242.851 glas ili 48.80 odsto, dok je 212.452 glasova ili 42.69 odsto osvojila Jelena Trivić.

Jelena Trivić, koja zahteva poništenje rezultata izbora i raspisivanje novih, tvrdi da je najočigledniji dokaz da se radi o opštoj prevari to što nije dobila ni glas u selu iz kog potiče.

„Meni su ljudi iz mog rodnog mesta zvali i pitali „Jelena šta je ovo, mi znamo da smo glasali za tebe, šta je sad ovo“‘, rekla je Trivić.

I ona i Milorad Dodik proglasili su pobedu na izborima.

BONUS VIDEO Jelena Trivić zahteva: „Ponovite izbore u celoj Republici Srpskoj“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar