Foto: Ronny Adolof Buol / AFP / Profimedia

Pijace u azijskim zemljama, na kojima se prodaju žive egzotične životinje, i dalje izazivaju kontroverze. Razlog je, naravno, koronavirus, za koji se spekulisalo da je nastao upravo na jednoj takvoj pijaci u Kini. Britanski "Indipendet" donosi priču sa jedne takve pijace u Indonezije gde se prodaju živi pacovi, zatim slepi miševi, psi i brojne druge vrste čije se meso u tom delu sveta smatra gurmanskom poslasticom.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako navodi britanski list, istražitelji su otkrili da se na ostrvu Sulavesi, jednom od najvećih indonežanskih ostrva, na pijacama prodaju pacovi, slepi miševi, zajedno sa svinjama, psima, zmijama, žabama, pilićima i patkama. Životinje se drže u nehumanim uslovima, čvrsto ugurane u kaveze ili su vezane.

Iz organizacije za zaštitu životinja „Četiri šape“ kažu da su ovakve pijace nastavile da rade nevezno za pandemiju i zahtev Svetske zdravstvene organizacije da se prekine ulična prodaja životinja, prenosi Independent.

Stručnjaci upozoravaju da su loši uslovi na pijacama živih životinja, plodno tlo za bolesti, posebno one koje mogu da pređu sa životinja na ljude. Držanje životinja u kavezima u teškim uslovima, drastično povećava nivo stresa kod životinja, što ih čini podložnijim bolestima. Uspostavljanjem bliskog kontakta sa životinjskim vrstama koje čovek nikada ne bi sreo osim u divljini, povećavaju se šanse da virus pređe sa jedne vrste na drugu, odnosno sa životinje na čoveka.

Svedoci, koji su posetili tri pijace, rekli su da su uslovi izuzetno surovi.

Slepi miševi, psi i ptice su pronađeni u velikom broju na pijaci Langovan i na pijaci Karombasan, dok je na pijaci Beriman pronađeno mnogo slepih miševa, kao i pacova, zmija i obojenih pilića. Povređeni psi su stavljani u male kaveze, čekajući da budu ubijeni.

Radnici nisu nosili rukavice kada su dodirivali mrtve i žive životinje, a tezge su bile prekrivene delovima životinjskih tela. Podovi su bili prekriveni krvlju i crvima, objavila je organizacija „Četiri šape“.

„Kovid-19 bi trebalo da nas natera da obratimo više pažnje na to kako se ophodimo prema životinjama“, kaže jedan od istražitelja ove oraganizacije.

Nakon što su kineske pijace na kojima se prodaju žive životinje povezane sa pojavom koronavirusa, vlade širom sveta pokrenule su akciju da se takve mesta zabrane. SZO ističe da se globalno oko milijardu slučajeva bolesti i milioni smrtnih slučajeva dogodi svake godine zbog bolesti koje prelaze sa životinja na ljude i da 75 odsto novih bolesti potiče od životinja.

Bonus video: Lambda soj koronavirusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram