Foto: Tanjug/AP Photo/Brandon Dill

Petorica bivših policajaca iz Memfisa u američkoj državi Tenesi, koji su optuženi zbog nasilnog hapšenja i smrti Tajra Nikolsa u januaru, danas su se prvi put pojavili pred sudijom u prisustvu advokata. Tom prilikom su se izjasnili da su nevini po svim tačkama optužnice, uključujući i ubistvo drugog stepena.

Pet bivših policajaca Memfisa optuženih za ubistvo zbog smrti Tajra Nikolsa izjasnilo se da nisu krivi na svom prvom pojavljivanju pred sudom.

Tadarijus Bin, Demetrijus Hejli, Dezmond Mils mlađi, Emit Martin III i Džastin Smit bili su umešani u hapšenje gospodina Nikolsa 7. januara.

Oni su otpušteni nakon interne istrage Policijske uprave Memfisa. Smrt gospodina Nikolsa izazvala je proteste protiv policijske brutalnosti u SAD.

Foto: Tanjug/AP Photo/Brandon Dill

Sudija je potvrdio da su se petorica optuženih izjasnila da nisu krivi po optužbama za ubistvo drugog stepena, teški napad, tešku otmicu, nedolično ponašanje i službeno ugnjetavanje.

Bivši policajci su pušteni iz zatvora, a sledeće ročište je planirano za 1. maj, prenosi AP.

Sudija Džejms Džons mlađi zatražio je strpljenje dok advokati grade svoje slučajeve.

„Razumemo da ovaj slučaj može da bude veoma emotivan, ali molimo vas za strpljenje“, izjavio je sudija Džejms Džons Džunior, dodavši da svi imaju pravo na fer sudjenje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Brandon Dill

Članovi porodice gospodina Nikolsa bili su prisutni u sudnici zajedno sa njihovim pravnim zastupnikom, advokatom za građanska prava Benom Krampom.

Majka gospodina Nikolsa RovVaughn Vells razgovarala je sa novinarima ispred suda i razmišljala o tome kako je lično videla bivše policajce.

„Nisu imali hrabrosti da me pogledaju u lice“, rekla je ona.

Obećala je da će prisustvovati svakom sudskom sastanku dok „ne dobijemo pravdu za mog sina“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthew Hinton, File

Bivši službenici, obučeni u odela i sa crnim maskama za lice, stajali su ćutke pored svojih pravnih zastupnika tokom kratkog pojavljivanja pred sudom, prenosi BBC.

Niko nije govorio tokom kratkog saslušanja. Njihovi advokati su na pitanje sudije potvrdili da nisu krivi. Policajci su uhapšeni i privedeni 26. januara nakon što je policija u Memfisu pregledala snimke nasilnog hapšenja 29-godišnjaka.

Na snimku se može čuti gospodin Nikols kako doziva svoju majku dok ga policija tuče nakon što su ga zaustavili zbog navodne nesavesne vožnje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Brandon Dill

Policajci su ga poprskali biberom, nogama i pesnicama i preminuo je u bolnici tri dana kasnije.

Šefica policije u Memfisu Serelin Dejvis rekla je da incident „nije samo profesionalna greška“, već „nedostatak osnovne humanosti prema drugoj osobi“.

BONUS VIDEO: Masakr u Severnoj Karolini: Maloletnik ubijao redom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar