Španija, koronavirus, kovid
Foto: EPA-EFE/LUIS TEJIDO

Bolnica u Bostonu odbila je da izvrši transplantaciju srca pacijentu jer nije vakcinisan.

DJ Ferguson (31) je u teškom zdravstvenom stanju i preko mu je potrebno novo srce, ali ga je bolnica u Bostonu skinula sa liste, rekao je njegov otac Dejvid.

Vakcinacija protiv kovida, kako ističe njegov otac, „kosi se sa osnovnim principima“ njegovog sina, a bolnica je rekla da mora da sledi zvanične protokole.

„Moj dečak se bori prilično hrabro i ima integritet i principe u koje zaista veruje i zbog toga ga još više poštujem“, rekao je Dejvid Ferguson.

Njujork vakcinacija
Njujork vakcinacija Foto:Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

„Obzirom na nedostatak dostupnih organa, činimo sve što možemo da osiguramo da pacijent koji dobije transplantirani organ ima najveće šanse za preživljavanje“, saopštili su iz bolnice.

Portparol medicinske ustanove rekao je da su bolnici potrebne garancije, u vidu vakcinacije i načina života pacijenta, kako bi se stvorila najbolja šansa za uspešnu operaciju i da bi se optimizovao opstanak pacijenata nakon transplantacije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pažljivo sročena izjava bolnice može sugerisati da drugi faktori leže izvan statusa nevakcinisanog pacijenta zbog njegove nepodobnosti, ali je odbila da razgovara o pojedinostima, pozivajući se na privatnost pacijenata.

Bolnica je dodala da većina od 100.000 ljudi na listi čekanja za transplantaciju organa neće dobiti organ u roku od pet godina zbog nedostatka dostupnih organa.

Ferguson je u bolnici od prošlog vikenda i pati od naslednog problema sa srcem zbog kojeg mu se pluća pune krvlju i tečnošću.

Organizator prikupljanja sredstava za njegovo lečenje rekao je da je Ferguson zabrinut da bi mogao da doživi upalu – potencijalni neželjeni efekat vakcinacije protiv koronavirusa za koji američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglašavaju da je retka i privremena – i da bi se moglo pokazati opasnom s obzirom na slabost njegovog srca.

CDC podstiče primaoce transplantacije i one u njihovim najbližim krugovima da se potpuno vakcinišu.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar