omikron
Foto: towfiqu Barbhuiya / Alamy / Alamy / Profimedia

Kompanije "Fajzer" i "Bajontek" započinju kliničko ispitivanje vakcine specifično kreirane za omikron soj koronavirusa, saopštili su danas iz ovih kompanija.

Studija će proceniti bezbednost, podnošljivost i nivo imunog odgovora vakcine na 1.420 zdravih odraslih osoba starosti od 18 do 55 godina.

Studija je podeljena u tri grupe:

-Učesnici prve primili su dve doze aktuelne Fajzer vakcine najmanje 90 do 180 dana pre studije. Oni će dobiti jednu ili dve doze vakcine specifične za omikron.

POGLEDAJTE JOŠ:

-Učesnici druge grupe primili su tri doze aktuelne Fajzer vakcine najmanje 90 do 180 dana pre studije. Oni će dobiti jednu dozu trenutne vakcine Fajzer ili vakcine specifične za omikron.

-Učesnici treće grupe nisu primili nikakvu vakcinu protiv kovida. Oni će dobiti tri doze vakcine specifične za omikron.

Vakcina specifična za omikron će se primenjivati kao doza od 30 mikrograma, isto kao i trenutna vakcina.

„Dok trenutna istraživanja i podaci iz stvarnog sveta pokazuju da buster doze i dalje pružaju visok nivo zaštite od teških bolesti i hospitalizacije sa omikronom, prepoznajemo potrebu da budemo spremni u slučaju da ova zaštita vremenom oslabi i da potencijalno pomognemo u rešavanju problema omikrona i nove varijante u budućnosti“, rekla je u saopštenju Katrin Jansen, viši potpredsednik kompanije „Fajzer“ i šef odeljenja za istraživanje i razvoj vakcina.

BONUS VIDEO Omikron – novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar