Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN, Profimedia

Milijarder Ilon Mask prošle godine je svojim inženjerima naredio da trajno isključe satelitsku komunikacionu mrežu kompanije Starlink u blizini obale Krima kako bi omeli ukrajinski tajni napad na rusku pomorsku flotu, napisao je u biografiji vlasnika platforme "X" Volter Ajzakson.

Dok su se ukrajinske pomorske bespilotne letelice sa eksplozivom približavale ruskoj floti, „izgubile su vezu i isplivale na obalu“, piše Ajzakson.

Prema njegovim navodima, Mask se odlučio na taj korak jer se plašio da će Rusija na ukrajinski napad odgovoriti nuklearnim oružjem.

Ilon Mask Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Maskova zabrinutost se zbog, kako je rekao, „mini Perl Harbora“, ipak se nije ostvarila na Krimu. Kako bilo, ovim potezom, Mask je postao moćni posrednik u ratu, što američki zvaničnici nisu mogli da ignorišu.

Nova knjiga Ajzaksona, autora biografija brojnih istakuntih ličnosti poput Stiva Džobsa i Alberta Ajnštajna, pruža nove uvide u život Ilona Maska i njegov panični strah da se rat u Ukrajini ne proširi na druge zemlje.

Nakon što je Rusija poremetila ukrajinske komunikacione sisteme neposredno pre invazije u februaru 2022. godine, Mask je pristao da Ukrajini obezbedi milione dolara vredne satelitske terminale Starlink, koji su postali ključni za ukrajinske vojne operacije. Čak i kada su mreže mobilnih telefona i interneta bile uništene, terminali Starlink-a su omogućili Ukrajini da se bori.

Ilon Mask Foto: Michael Gonzalez / Getty images / Profimedia

Međutim, kada je Ukrajina počela da koristi terminale za napade na Rusiju, Mask je počeo da preispituje svoju odluku.

„Kakav sam ja u ovom ratu. Starlink nije trebao da bude umešan u ratove. Plan je bio da omogući ljudima da gledaju Netfliks, da se opuste, pohađaju onlajn nastavu, a ne da mrežu koriste za dronove“, rekao je Mask, a zapisao Ajzakson.

Mask je potom razgovarao sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Džejkom Salivenom, generalom Markom Milijem i ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi istakao svoju zabrinutost.

Elon Musk Ilon Mask
Ilon Mask Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U međuvremenu, zamenik premijera Ukrajine Mihail Fedorov molio je Maska putem tekstualne poruke da ponovo uključi mrežu.

„Samo želim da Vi – osoba koja menja svet svojom tehnologijom – ovo znate“, napisao je Fedorov Masku.

Ajzakson je napisao da je Mask Fedorovu rekao da je impresioniran dizajnom pomorskih dronova, ali da neće ponovo uključiti satelitsku mrežu za Krim, jer Ukrajina „sada već otišla predaleko“.

Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Maskova kompanija „SpaceEks“ potrošila je desetine miliona dolara na slanje satelitske opreme u Ukrajinu. Kompanija je saopštila Pentagonu da neće nastaviti da plaća račune za satelitsku opremu, što je CNN prvi put izvestio prošlog oktobra.

Nakon izveštavanja CNN-a, Mask je promenio ploču, tvitujući „Dođavola s tim… nastavićemo da finansiramo ukrajinsku vladu besplatno“.

Maskova predsednica u „SpaceKs“-u Gvin Šotvel, bila je ljuta na njegovo promenu stavova.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

„Pentagon je imao ček od 145 miliona dolara spreman da mi preda, bukvalno. Onda je Ilon podlegao s*anjima na Tviteru“, citirao je Ajzakson Šotvelovu.

Međutim, „SpaceEks“ je na kraju uspeo da postigne dogovor sa američkom i evropskom vladom da plati za Ukrajinu još 100.000 novih satelitskih antena početkom 2023. godine.

Pročitajte još...

Starlinkov značaj u ratu nije jenjavao, piše CNN.

Prošle nedelje, Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici optužili su ruske hakere da ciljaju komunikacije ukrajinskih komandanata na frontu. Ukrajinci tvrde da su Rusi dizajnirali sistem koji treba da presretne podatke poslate na satelite Starlink.