Foto: JUSTIN LANE/ GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/EPA-EFE, Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Američki milijarder Ilon Mask izjavio je danas da će njegova kompanija Spejs eks nastaviti da pruža satelitske telekomunikacione usluge Starlink u Ukrajini, čak i ako Pentagon odbije da finansira rad mreže u toj zemlji.

Mask je u objavi na društvenoj mreži Tviter naveo da je o tome već obavestio ministra za digitalnu transformaciju Ukrajine Mihaila Fjodorova.

„Rekao sam Mihailu Fjodorovu, da Spejs eks neće isključiti Starlink u Ukrajini, čak i ako Ministarstvo odbrane (SAD) odbije da obezbedi sredstva“, napisao je Mask u objavi.

Ukrajinski ministar je potvrdio izjavu u odgovoru Masku.

„Pre svih razgovora o finansiranju, potvrdili ste mi da ćete u svakom slučaju omogućiti rad Starlinka u Ukrajini. Ovo je bilo kritično važno za Ukrajinu. Zahvalni smo vam!“, napisao je Fjodorov na Tviteru.

PROČITAJTE JOŠ:

Mask je prošle nedelje saopštio da Spejs eks nije dobila nikakva finansijska sredstva za finansiranje Starlinka od Ministarstva odbrane SAD.

Spejs eks gubi otprilike 20 miliona dolara mesečno na održavanje satelitskih usluga u Ukrajini, izjavio je tada milijarder, prenosi Rojters.

„Nema novca od Ministarstva odbrane, ali nekoliko drugih zemalja, organizacija i pojedinaca finansiraju od 11.000 do 25.000 terminala“, napisao je Mask u objavi na Tviteru.

Američki list Politiko izvestio je u prošle nedelje da će Pentagon preuzeti finansiranje Starlinka u Ukrajini, pozivajući se na dva neimenovana američka zvaničnika.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar