Foto: Shutterstock

Irkinja (30) umrla je nakon barijatrijske operacije, odnosno liposukcije u Turskoj. Uzrok smrti još uvek nije poznat, a ministarstvo spoljnih poslova Irske upozorava da ovo nije usamljen slučaj i da se prilikom estetskih operacija u ovoj državi često dešavaju komplikacije, te apeluje na građane da se dobro raspitaju pre nego što se odluče za takav poduhvat.

Porodica Irkinje sada radi na tome da njeno telo vrati kući. Kako prenosi Miror, oni dobijaju konzularnu pomoć od irskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nakon njene smrti glavno pitanje u irskoj javnosti jeste zašto se sve više tamošnjih državljana odlučuje za operacije u Turskoj.

Iz ministarstva spoljnih poslova navode da su uzrok toga ogromne liste čekanja i nedostatak dostupnosti nekih procedura u Irskoj i Velikoj Britaniji.

Međutim, ministarstvo upozorava sve koji razmišljaju o putovanju na medicinske procedure da budu svesni svih rizika i da prethodno pažljivo razgovaraju o svojim planovima sa svojim lekarom, stomatologom ili specijalistom.

Ilustracija Foto: Shutterstock

„Pojedinci takođe treba da se upoznaju sa bilo kojim naknadnim tretmanom ili procesom koji može biti potreban, i biti svesni da mogu naići na poteškoće u komunikaciji u okruženju koje ne govori engleski“, navelo je ministarstvo.

Takođe, kada je reč o liposukciji, mnogi se za Tursku odlučuju jer je u njoj izvođenje zahvata jeftinije.

Na primer, ljudi koji žele da smršaju mogu da urade liposukciju za 3.500 evra, uključujući hotele i letove.

Inače, nedavno je objavljeno i da je 20 Britanaca umrlo tokom medicinskih putovanja u Tursku od januara 2019. godine.

Pročitajte još:

U međuvremenu, britanski hirurzi su govorili o sve većem broju pacijenata na koje nailaze, a koji su podvrgnuti neuspešnoj operaciji liposukcije u Turskoj.

Ozbiljni problemi mogu uključivati unutrašnje krvarenje, pojavu kile i infekcije koje zahtevaju hitnu operaciju.

Drugim pacijentima je potrebna stalna podrška u ishrani jer se bore sa uobičajenim problemima kao što je refluks kiseline.

BONUS VIDEO Miroslav Đorđević: o operacijama transrodnih osoba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar