Foto: Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP

Suđenje dvojici bivših policajaca Mineapolisa optuženima za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda odloženo je za 2023. godinu.

Kako prenosi ABC News, sudija je rekao da bi to što se Tomas Lejn, treći policajac optužen za Flojdovu smrt izjasnio krivim, moglo dovesti do nepoštenog suđenja.

Sudija je odložio je suđenje bivšim policajcima –  Tu Taou i Džeju Aleksanderu Kengu za januar sledeće godine. Očekivalo se da će Tao i Kengu imati suđenje 13. juna ove godine. Obojica se terete za pomaganje i podržavanje ubistva i pomaganje u ubistvu iz nehata.

Derek Sovin, Dzej Aleksander Kueng, Tomas Lejn i Tou Tau
Derek Šovin, Džej Aleksander Kueng, Tomas Lejn i Tou Tau Foto:Tanjug/Hennepin County Sheriff’s Office via AP

Sudija: Odlaganje će omogućiti pravičnije suđenje

Sudija smatra da bi publicitet ovog slučaja zbog nedavnog priznanja Tomasa Lejna mogao da oteža nepristrasnost porote.

„Publicitet oko ovog slučaja mogao bi da oteža porotnicima da pretpostave da su Tao i Keng nevini“, napisao je sudija u presudi. On smatra i da bi odlaganje moglo da omogući pravičnije suđenje.

Svu trojicu je federalna porota u februaru osudila zbog optužbi za kršenje građanskih prava Džordža Flojda jer nisu intervenisali ili mu pomogli dok je njihov kolega Derek Šovin klečao na vratu Afroamerikanca. Šovin se izjasnio krivim po federalnim optužbama za kršenje Flojdovih građanskih prava i čeka kaznu.

Tokom suđenja, Lejn, Keng i Tao su bili svedoci i svu krivicu su prebacili na Šovina.

Podsetimo, četrdesetšestogodišnji Džordž Flojd kupio je paklicu cigareta u prodavnici u Južnom Mineapolisu 25. maja 2020. uveče. Prodavac je sumnjao da mu je dao falsifikovanu novčanicu od 20 dolara i pozvao policiju, pošto je Flojd odbio da vrati cigarete. Kada su policajci stigli i stavili mu lisice, pokušali su da ga ubace u automobil, ali je Flojd pružio otpor.

Četrdesetčetvorogodišnji Šovin je stavio levo koleno na Flojdov vrat i držao ga tako više od devet minuta, što je zabeleženo na video snimku.

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Još dvojica policajaca pomogla su mu da ga zadrži, dok je jedan sprečio svedoke da intervenišu.

Više od 20 puta Flojd je rekao da ne može da diše, ali policajci nisu reagovali.

Sat vremena kasnije proglašen je mrtvim u bolnici.

***

BONUS VIDEO: Otac zadavio troje dece i pokušao da presudi sebi: Nezapamćen zločin u Zagrebu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar