Džordž Flojd
Džordž Flojd Foto:SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

Bivši policajac Derek Čovin proglašen je krivim za ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda, ali to se možda ne bi dogodilo da nije bilo dve devojčice - Darnele Fajzer (15) i Džidije Rejnolds (10). 

Darnela i Džidija našle su se na licu mesta tog kobnog dana kada je Flojd stradao. Darnela je odmah izvadila telefon i počela da snima. Njen snimak je najduži snimak policijske brutalnosti koja je Flojda koštala života.

„Čula sam Džordža Flojda kako govori: ‘Ne mogu da dišem, molim vas, sklonite se sa mene’… i plače za majkom“, svedočio je Frajzer na sudu.

Kako je rekla, videlo se je Flojd u bolovima.

Činilo se kao da je znao da je za njega gotovo“, rekla je.   

Nakon presude Čovinu ponovo se oglasila na društvenim mrežama emotivnom porukom.

„Samo sam plakala. Bila sam toliko zabrinuta… Ali znati da je kriv po sve tri tačke optužnice. Hvala ti bože, hvala, hvala, hvala. Flojde, uspeli smo. Pravda je zadovoljena“, navela je.   

Pročitajte još:

I Džidija je pred porotom opisala scenu kojoj je prisustvovala, a njene reči tužilac je posebno naglasio u završnoj reči.

„Nije ni malo komplikovano. To o čemu treba da odlučite je toliko jednostavno da dete može da razume. Zapravo, dete od tada devet godina je reklo: ‘Sklonite se sa njega’. Toliko je jednostavno. ‘Sklonite se sa njega'“, rekla je tužilac Džeri Blekvel.

Podsetimo, Džordž Flojd je preminuo u maju prošle godine od posledica gušenja nakon što je Čovin držao svoje koleno na njegovom vratu više od devet minuta prilikom privođenja. Flojd je priveden, jer je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara. Glavni patolog Flojdovu smrt je okarakterisao kao ubistvo od strane policije. Tužilaštvo je, tokom dve nedelje iznošenja svojih argumenata, tvrdilo da je Čovin upotrebio prekomernu, i samim tim nelegalnu silu, time što je klečao na Flojdovom vratu i na taj način mu uskratio dotok kiseonika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)