Foto: REUTERS/Phil Noble

Više od 1,86 miliona ljudi umrlo je od zaraze virusom covid-19 od kraja decembra 2019. godine, a više od 86 miliona je zaraženo, podaci su koje je Frans Pres objavio do srede u podne. Svi putevi za kineski grad Šijiazhuang blokirani su u sredu nakon otkrića da je grad postao novo žarište virusa korona.

U svetu je od početka pandemije, koja je započela u kineskoj provinciji Vuhan, zvanično potvrđeno 86,39 miliona novih infekcija koronavirusom.

Zemlja koja je najviše pogođena pandemijom su Sjedinjene Države sa 357.377 smrtnih slučajeva, zatim Brazil sa 197.732 smrtnih slučajeva, Indija sa 150.114, zatim Meksiko sa 128.822 smrtnih slučajeva i Italija sa 76.329 života izgubljenih od covid-19.

Zbog povećanja broja novoinficiranih, Engleska je ušla u treće zatvaranje, koje će vlada, kako je obećala, iskoristiti za vakcinaciju skoro 14 miliona ljudi..

Ujedinjeno Kraljevstvo je u utorak prvi put potvrdilo više od 60.000 novih infekcija za 24 sata, što pokazuje ozbiljnost krize u Engleskoj i Škotskoj na početku novog zatvaranja zbog pandemije.

Prema Nacionalnom zavodu za statistiku, prošle nedelje u Engleskoj je novim koronavirusom zaraženo 1,12 miliona ljudi, odnosno jedan od 50 stanovnika.

Holandija je u sredu postala poslednja članica Evropske unije koja je započela vakcinaciju stanovnika protiv covid-19, uz žestoke kritike zbog sporosti kojom je započela kampanju vakcinacije.

Prva osoba koja je primila vakcinu bila je medicinska sestra u staračkom domu u Veghelu na jugoistoku zemlje. Prvi će vakcinu primiti zdravstveni radnici.

Vakcinacija u drugim državama članicama EU započela je 27. decembra.

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je zeleno svetlo vakcini američkog proizvođača Moderna.

Nakon vakcine Fajzer/Bionteh, EMA je odobrila drugu vakcinu nakon kritika zbog sporog vakcinisanja u zemljama članicama.

Kanada i Sjedinjene Države odobrile su vakcinu Moderne u decembru, a u poređenju sa vakcinom Fajzer/Bionteh koja se čuva na -70 ° C, Modernina se može čuvati na -20 stepeni Celzijusovih, što je velika prednost u distribuciji.

Svi putevi za kineski grad Šijiazhuang blokirani su u sredu nakon otkrića da je grad postao novo leglo koronavirusa.

Kineske vlasti žele da zaustave širenje zaraze u tom gradu, 300 kilometara južno od Pekinga, što je pre moguće. Na području u kom živi 11 miliona stanovnika sve škole su zatvorene po hitnom postupku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar