Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da je veoma razočaran što kineski zvaničnici nisu završili dozvole za dolazak tima stručnjaka u Kinu radi ispitivanja porekla koronavirusa.

Gebrejesus, koji retko kritikuje Peking, rekao je da su članovi međunarodnog tima naučnika u poslednja 24 sata počeli da kreću iz svojih zemalja za Kinu na osnovu dogovora SZO i kineske vlade, navodi Asošiejted pres.

„Danas smo saznali da kineski zvaničnici još nisu završili neophodne dozvole za dolazak tima u Kinu“, kazao je Gebrejesus novinarima u Ženevi.

Naveo je da je „veoma razočaran tom vešću“, s obzirom da su dva člana tima već krenula na put, dok je ostalima polazak otkazan u poslednjem trenutku.

Gotovo od početka epidemije postoje pozivi da se međunarodnim istražiteljima omogući ulazak u Kinu da utvrde kako je počela zaraza koronavirusom.

Informacija o poreklu novog koronavirusa i o tome kako se prvobitno proširio mogla bi da pomogne zemljama koje se bore protiv bolesti kovid-19.

Komentari

Svi komentari (0)