Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Gde je Vladimir Putin? To je ono što smo se pitali veći deo ponedeljka - dva dana nakon dramatične pobune Vagnerove grupe u kojoj je konvoj plaćenika krenuo ka Moskvi. Portparol gospodina Putina najavio je dogovor o okončanju Vagnerove pobune kasno u subotu. Ali kako bi sam predsednik komentarisao sporni sporazum?

Bilo je kontroverzno jer su se Vagnerovi plaćenici pobunili, zauzeli vojna mesta (sa očiglednom lakoćom) i potom krenuli na Moskvu. U pobuni su poginuli piloti ruskih vazduhoplovnih snaga. Ipak, Kremlj se složio da ne goni Vagnerove borce ili njihovog vođu Jevgenija Prigožina u zamenu za opozivanje ustanka.

Tokom prošle nedelje, predsednik Putin je napravio seriju neobičnih javnih pojavljivanja – svi su bili na televiziji – u očiglednom pokušaju da umiri brod, prenosi BBC.

Ponedeljak: Obraćanje naciji

U ponedeljak smo čuli Prigožina: audio poruku objavljenu na mreži koja predstavlja njegovu stranu priče. On kaže da su njegovi ljudi krenuli u Moskvu da „preuzmu odgovornost” za one lidere koje je okrivio za „greške” u ratu u Ukrajini.

Zatim se kasno uveče oglasio i ruski državni vrh.

„Predsednik Putin će se obratiti naciji“, navelo se. Sada se čini kao da lider Kremlja igra igru nadmudrivanja.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Putin se pojavljuje na TV ekranima posle 22 sata. Njegovo kasnonoćno obraćanje je veoma neobično. Društvene mreže bruje od glasina da će to biti govor koji će „odlučiti o sudbini Rusije“. Sa strepnjom uključujemo rusku TV da čujemo predsednika.

Brzo postaje jasno da ovo obraćanje neće odlučiti o sudbini zemlje. Nema većih najava. Ali petominutni govor pruža naznake o tome kako će Kremlj pokrenuti dramatične događaje vikenda u svoju korist.

Putin slika Rusiju koja se ujedinila da pobedi izdaju Vagnerovih lidera.

On pokušava da privuče sve na svoju stranu: zahvaljuje ruskoj javnosti, ruskim zvaničnicima, verskim vođama, ruskim oružanim snagama i svojim službama bezbednosti. On pravi razliku između vođa pobune i redovnih Vagnerovih boraca i komandanata, koje hvali kao patriote. Ono što je najvažnije, on se predstavlja kao čovek koji je sprečio veliko krvoproliće.

„Čim su ovi događaji počeli da se odvijaju“, kaže on, „u skladu sa mojim direktnim uputstvima, preduzeti su koraci da se izbegne prolivanje krvi“.

Nije se bavio kontroverzama o kojima su brojni svetski mediji pisali.Rusija se povukla sa ivice. To je glavna stvar.

Foto:Tanjug/AP Photo

Utorak: Suočavanje sa trupama

U ponedeljak je igrao nadoknadu. Do utorka ujutru je punom parom da pokuša da povrati autoritet.

Na na brzinu dogovorenom događaju, ruske vlasti se upuštaju u pompu i ceremoniju. Oko 2.500 vojnika, ruske garde i bezbednosnih zvaničnika postrojeno je na Sabornom trgu u Kremlju. Ovo je mesto krunisanja (i sahrane) povorke ruskih careva.

Uz predsedničke fanfare, Putin se spušta niz stepenice Kremlja na trg (naravno, crveni tepih do kraja). Sa pozadinom lukovitih kupola kremaljskih katedrala predsednik – i vrhovni komandant – drži govor svojim trupama.

Ali čak i pre nego što počne da govori, slike govore sve. Sve je ovde na jednom mestu: pravoslavna crkva, Kremlj, predsednik i vojska. Podseća na staru carsku rusku parolu: „Za veru, za cara i otadžbinu“.

Vladimir Putin Foto:Sputnik/Valery Sharifulin/Pool via REUTERS

Drugim rečima, vizuelne poruke ovde se odnose na predstavljanje Rusije kao zemlje koja se ujedinjuje iza Vladimira Putina. Gotovo kao da žele da Rusi misle da su Crkva, vojska i predsednik međusobno povezani, čak i deo jedne celine.

U svom kratkom obraćanju, predsednik Putin ponovo tvrdi da se rusko društvo ujedinilo nakon Vagnerove pobune. Ali većina onoga što kaže su pohvale njegovoj vojsci za „zaustavljanje građanskog rata“.

Minut ćutanja je za poginule pilote vazduhoplovnih snaga. Predsednik odaje počast, ali se još uvek ne bavi pitanjem zašto Vagnerovi borci nisu procesuirani zbog njihove smrti.

Govor je završen. Opšta poruka: nije samo predsednik nadležan. Uz pomoć ruske vojske i ruskog naroda, upravo je postigao veliku pobedu.

Sreda: Izbliza i lično

Ovo je verovatno najiznenađujući Putinov video ove nedelje – možda u godini. To je zato što vidimo Putina koji nije Putin, u smislu bliskog i ličnog približavanja gomili.

Zvanični razlog zbog kojeg predsednik Putin posećuje Dagestan je da predsedava sastankom o domaćem turizmu.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/ Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ali nije sastanak ono što dominira u novinskim biltenima kasnije na ruskoj TV. Slede lude scene.

Navikli smo da vidimo kako Vladimir Putin drži distancu od onih sa kojima dolazi u kontakt. Sećate se onih dugih stolova u Kremlju sa Putinom koji sedi bezbedno na jednom kraju i njegovim gostima na drugom?

Ne ovde. U Dagestanu ljubi decu, grli žene, rukuje se i pozira za fotografije.

„Vrisak, cika, aplauz“, uzvikuje voditelj popularnog tok-šoua na kanalu Rusija-1. „Čak ni rok zvezde ne dobijaju ovakvu dobrodošlicu. Zapad se podsmeva da je posle Prigožinove pobune predsednik oslabljen. Ovo dokazuje suprotno.“

Putinovo ponašanje izgleda tako neuobičajeno. S druge strane, u Rusiji se više ništa ne oseća posebno normalno.

Ruski predsednik je upravo preživeo oružanu pobunu. Možda on oseća potrebu da pokaže – zemlji, političkoj eliti i sebi – da još uvek ima pristalice. „Spontani“ izraz javnog obožavanja bi odgovarao ovome.

Dok se ove slike smenjuju, ponovo u fokus dolaze druge fotografije snimljene nekoliko dana ranije.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Dok su Vagnerovi borci predvođeni gospodinom Prigožinom napustili Rostov u subotu uveče, na ulicama su bili bodrili građani.

Da li je Vladimir Putin video te slike? Da li oseća potrebu za sopstvenim „herojskim“ trenutkom? Verovatno nikada nećemo saznati.

Četvrtak: Ovacije i crteži

Predsednik Putin prisustvuje poslovnoj konferenciji o ruskim brendovima u Moskvi. To baš i ne predstavlja još jedan momenat rok zvezde.

Ipak, svaka prilika je dobra da pokuša da pokaže (a) da je glavni (b) da je aktivan (c) da ima podršku ljudi.

Ruskom predsedniku se aplaudira dok ulazi u salu. On sedne i sluša uvodnu reč jednog od organizatora.

Foto: Press service of Prigozhin / UPI / Profimedia, Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia, Egor ALEEV / AFP / Profimedia, MAXIM SHIPENKOV, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Vladimire Vladimiroviču, zajedno sa vama i celom zemljom i mi smo sa zebnjom preživeli događaje pobune 24. juna“, kaže jedna žena obraćajući se Putinu. „Svi smo uz vas i svi vas podržavamo“.

Kako bi to dokazali, delegati aplauziraju Vladimiru Putinu.

Sa istog događaja vidimo još jedan malo bizarniji snimak. Predsednik Putin šara na interaktivnoj tabli.

PROČITAJTE JOŠ:

Rezultat je crveno lice nalik crtanom sa tri pramena kose. Zanimljiva slika lidera koji je naučio umetnost političkog opstanka.

Redovi lojalnih trupa, pozdravi, vrišteći navijači i ovacije. Ovakvim slikama, lider Kremlja pokušava da pokaže da ponovo sve drži pod kontrolom.

Čak ima vremena i za crtanje. Mora da se oseća samouvereno.

Posle pobune, ove nedelje smo bili svedoci Putina sa turbo punjenjem. Bio je ovde, bio je tamo, činilo se da je svuda. Bilo je skoro kao da je započeo kampanju za reizbor (predsednički mandat mu ističe sledeće godine).

Ali pozitivne slike ne menjaju činjenicu da je pobuna iznenadila Kremlj. Bila je to pretnja. Vagnerovi borci su bili na putu za Moskvu kada je pobuna prekinuta. Bio je to izazov bez presedana za Putinov autoritet.

A dugoročne posledice toga su još uvek nejasne.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar