Foto:Profimedia.rs

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je danas da je oružana pobuna vođe privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina pokazala "korozivni efekat" ukrajinskog rata predsednika Vladimira Putina na samu Rusiju.

„Upadljivo je da je Prigožin pre nego što je počeo akciju izneo zajedljivu optužnicu o lažnom obrazloženju Kremlja za invaziju na Ukrajinu i način na koji ruski vojni vrh vodi rat“, rekao je bivši američki ambasador u Moskvi na predavanju u britanskoj Dičli fondaciji u Oksfordširu, u Engleskoj, preneo je Rojters.

On je istakao da će se uticaj tih reči i tih postupaka pokazati za neko vreme kao živopisan podsetnik na „korozivni efekat“ Putinovog rata na sopstveno društvo i sopstveni režim.

PROČITAJTE JOŠ:

Berns je pobunu „Vagnera“ označio kao „oružani izazov za rusku državu“, ali je dodao da je to „unutrašnja ruska stvar u kojoj Sjedinjene Američke Države nisu imale, niti će imati bilo kakvu ulogu“.

On je kazao da je nezadovoljstvo u Rusiji ratom u Ukrajini prilika koja se javlja „jednom u generaciji“ za regrutovanje špijuna i da njegova agencija nije propustila da ta šansa propadne.

Nezadovoljstvo ratom će nastaviti da nagriza rusko rukovodstvo pod stalnom državnom propagandom i represijom, rekao je Berns.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar