Foto:profimedia.rs

U jeku krvave bitke za Bahmut, pojavili su se snimci na kojima se vidi kako ukrajinske trupe koriste automobile kamikaze na daljinsko upravljanje, pune eksploziva, kako bi uništili ruske tenkove. Ovo novo oružje u rukama Kijeva predstavlja veliku noćnu moru za pripadnike ruske paravojne plaćeničke formacije Vagner, koji se bore na istoku Ukrajine.

Borbe su uglavnom usredsređene na najistočnije regione Ukrajine, u blizini Bahmuta, koji je zbog intenzivnih borbi koji se u njemu vode dobio nadimak „mašina za mlevenje mesa“, piše Dejli Mejl.

Ovi automobili, poznatiji kao „kopnene kamikaze“ koriste se za gađanje ruskih meta. Njihovu primenu započeo je bataljon Azov, koji prema tvrdnjama tamošnjih medija aktivno učestvuje u odbrani ovog grada.

Na snimku, koji je prvi put objavljen kao deo dokumentarnog filma o Trećoj jurišnoj brigadi, vidi se kako ukrajinski vojnici pripremaju vozilo na daljinsko upravljanje za bitku.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vozilo se prvo opremi minama i zatim šalje do vojnih položaja na kojima se nalaze Rusi.

Zatim se vide vojnici kako kontrolišu kretanje vozila preko telefona, tako da ono eksplodira u blizini ratnog vozila koje izgleda kao ruski tenk.

Video iz dokumentarca postavljen je tokom vikenda na Tviter i pregledan je više od 400.000 puta.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Ipak, ukrajinska vojska za sada nije objavila detaljnije podatke o njima, te još uvek nije poznato koliko ih ima u svojim rezervama, niti koliko često ih koristi.

Njihova upotreba bila je predmet rasprave i na proruskim Telegram kanalima, na kojima su korisnici navelo da da oružje „može da bude opasno za oklopna vozila, zemunice i ljude“.

Inače, njih koriste i snage Moskve, i to od samog početka rata. Jedna od najpoznatijih „kopnenih kamikaza“ koju je koristila Rusija jeste „Marker“.

Četiri ovakva vozila poslata su na front u istočnu Ukrajinu u januaru ove godine.

Borbe za Bahmut i dalje traju

Inače, to što je ukrajinska strana „kopnene kamikaze“ lansirala baš u Bahmutu, ne bi trebalo da iznenađuje.

Kako je ovaj grad tokom poslednjih šest meseci postao epicentar intenzivnih borbi, obe strane su u njega slale najinovativnije i najbolje od svog oružja.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Kada je reč o trenutnom stanju na frontu, može se reći da je izjednačeno. Rusi su tokom poslednjih dana nastavili da napreduju oko Bahmuta. U jugozapadnom delu grada probili su se južno od kvarta Koršunškoho. Na severu grada prišli su industrijskom kompleksu AZOM.

Pročitajte još:

Prema informacijama koje dele ruski vojni blogeri, Vagner, paravojna formacija koja predvodi pohod na ovaj grad deluje na pet frontova unutar njega. Možda najznačajnija informacija, iako nepotvrđena, jeste da su Vagnerovci prišli na 800 metara od zgrade gradske uprave. Ovo sugeriše da se zaista približavaju centru grada.

Ipak, ukrajinske snage i dalje čvrsto drže zapadni deo grada u blizini Kostjantinovke i Časiv Jara.

Ukrajinski generalštab izvestio je 19. i 20. marta da su ukrajinske trupe odbile ruske napade na sam Bahmut i na nekoliko drugih mesta u okolini.

BONUS VIDEO Sastanak Putin – Si Đinping

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar