Banja Luka Foto:N1

Novinarka portala E-trafika Vanja Stokić koja je povređena u napadu huligana na aktiviste LGBTQ zajednice u Banjaluci, izjavila je da je policija dozvolila huliganima da "tuku ljude".

„Policija je dozvolila da huligani tuku večeras ljude na Mejdanu. Bili su tu i samo su se sklonili“, napisala je Stokić na svom Fejsbuk profilu.

Ona je za sarajevski portal Žurnal izjavila da je novinare i aktiviste Organizacionog odbora „Bh. povorka ponosa“ i udruženja „Geto“ ispred prostorija Transparensi Internešnela u BiH u banjalučkom naselju Mejdan napalo oko 30 huligana.

„Razbežali smo se. Mene su stigli i bacili me preko jednog zida, povređen mi je lakat“, navela je ona.

Dodala je da su huligani aktivisti Ajdinu Kamberu razbili flašu o glavu.

„Ajdin i ja uspeli smo pobeći do vozila i kružili smo tražeći ostale kolege. Ugledali smo patrolu policije, rekavši im da tuku ljude u blizni, da bi oni rekli da s tim nemaju ništa“, navela je Stokić.

Iz Policijske uprave Banjaluka samo je kratko saopšteno da je kod prostorija TI-a „došlo do narušavanja javnog reda i mira i da je policija nakon prijave izašla na teren“.

Ti u BIH je Organizacionom odboru „Bh. povorka ponosa“ i banjalučkom udruženju ’Geto’ ustupio svoje prostorije da bi večeras mogli da održe sastanak, pošto je Policijska uprava Banjaluka jutros zabranila skup na kojem su bili planirani projekcija filma „Prajd“, diskusija o pravima i slobodama i žurka u prostoru DKC Incel.

Policija je zabranu skupa koji je trebalo da bude održan večeras, obrazložila „realnom opasnošću od ugrožavanja većeg broja ljudi i imovine“.

Direktorka TI BIH Ivana Korajlić izjavila je za agenciju Beta da je policija upozorila učesnike sastanka u prostorijama ove nevladine organizacije da će biti napadnuti, zbog čega su oni odlučili da napuste taj prostor.

Sačekali su ih huligani koji su ih napali, a tek naknadno je reagovala policija koja je aktiviste sprovela do Policijske uprave Banjaluka, gde su dali izjave.

Prema nezvaničnim informacijama niko od napadača za sada nije priveden.

***

BONUS VIDEO: Opsada Sarajeva – 44 meseca bola i patnje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar