Olupina Titanika Foto: Tanjug/Atlantic/Magellan via AP

U aprilu 1912. godine, svet je svedočio jednoj od najvećih pomorskih tragedija u istoriji, gigant među brodovima, Titanik je potonuo. Ovom luksuznom i tehnički najnaprednijem brodu svog vremena, koji se smatrao nepotopivim, presudila je santa leda na Atlantiku. Pre tačno 112 godina, na ovaj dan, Titanik je sa sobom poneo više 1.500 života, a njegova olupina još leži na morskom dnu.

Pomoću nove tehnologije, Titanik sada prima nove goste, ali digitalno – piše Dejli mejl, a prenosi Jutarnji list. Naime, američki animator Džared Oven postavio je na platformi Jutjub digitalni prikaz broda iz svakog ugla, tačno onako kako je izgledao pre nego što je isplovio iz Sauthemptona pre 112 godina.

„Ovo je sve dizajnirano rukom, za mene je to neverovatno inženjerstvo i majstorstvo“, kazao je Oven. Pri izradi prikaza, Oven se služio brojnim izvorima, uključujući „National Geographic“, „Titanik“ izdanjem serije knjiga Hajns Menjual, a nakon toga se oslonio na program za stvaranje 3D sadržaja kako bi oživeo sve prikupljene informacije.

Njegov video prikazuje svih 10 Titanikovih paluba, uključujući i palubu čamaca na samom vrhu. Deo razloga manjka čamaca za spašavanje bio je i to što dizajneri nisu hteli da pretrpaju palubu broda i time zaklone pogled na Atlantik putnicima prve klase. Oven takođe otkriva neke tajne dizajna broda, uključujući malo poznatu činjenicu o četvrtom i poslednjem kultnom levku s crnim vrhom.

„Koristila su se samo tri levka, četvrti je dodant samo radi izgleda“, kazao je Oven. Još jedna zanimljiva činjenica je ta da su na Titaniku zapravo postojala dvoje stepeništa, ograničena samo na putnike prve klase. Daleko veće i veličanstvenije od njih dvoje bilo je prednje veliko stepenište, koje je krasila zidna ploča od rezbarenog hrasta sa satom u sredini, takođe mesto gde se Džek i Rouz susreću u filmskom hitu Džejmsa Kamerona iz 1997. godine.

Pročitajte još...

Ovaj brod krasili su razni luksuzi, kao što su teretana, tereni za skvoš, turska kupatila, gimnastička dvorana i prvi ikad bazen na brodu. Titanic je bio „Kraljevski poštanski parobrod”, što znači da ga je britanska monarhija legalno naručila za prevoz pisama i paketa. Prema podacima Nacionalnog poštanskog muzeja Smitsonijan, na brodu je bilo između šest i devet miliona predmeta namijenjenih Njujorku.

Sva Titanikova pošta izgubljena je kada je brod potonuo oko 2.20 ujutru, dva sata i 40 minuta nakon udara u santu leda. Video bi mogao da bude koristan australskom milijarderu Klajvu Palmeru, koji je obećao da rekreira slavni brod po procenjenoj ceni od milijardu funti. „Titanik II”, koji bi trebao da bude spreman za plovidbu do 2027, oponašaće specifikacije izvornog broda, uključujući moderne navigacijske i bezbednosne sisteme.

Titanikovi ostaci sada leže na morskom dnu oko 350 nautičkih milja od obale Njufaundlenda u Kanadi. Međutim, ova osetljiva olupina tako brzo propada pod vodom da bi mogla potpuno da nestane u sledećih 40 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare