Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK/

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš u KBC-u Zagreb obišao je jutros pacijenta koji je hospitalizovan zbog trovanja gaziranim pićem, a nakon toga je izjavio da je danas "nešto više pacijenata" otrovanih gaziranim pićem, ne precizirajući o kom broju je reč.

„Još ih je nekoliko, svi su lakše povređeni, kod mnogih je upitno radi li se o hemijskoj povredi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom“, rekao je Beroš za zagrebačku N1.

„Moramo biti oprezni, ali ne treba sejati paniku“, rekao je Beroš i preporučio da je najbolje nekonzumirati gazirana pića, već piti samo vodu.

Kisela voda
Kisela voda; Foto: Diana Miller / ImageSource / Profimedia

Ante Jukić, dekan hemijskog inženjerstva i tehnologije Univerziteta u Zagrebu je izjavio da je zbog trovanja gaziranim pićem hitno potrebno sprovesti temeljnu analizu situacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Incident sa zatrovanim pićem obelodanjen je juče, zahvaljujući objavama na društvenim mrežama, ali je, prema pisanju hrvatskih medija, najmanje dva takva slučaja bilo i pre dva meseca, a radilo se o jednom bračnom paru kada je suprug hospitalizovan nakon jednog gutljaja gaziranog pića u jednom riječkom restoranu, kao i jednom dečaku iz Krapine.

Da je i četvrti pacijent hospitalizovan zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem, potvrdio je ranije predstavnik Zavoda za gastreneterologiju KBC-a Zagreb Rajko Ostojić, koji smatra i da bi u ceo slučaj trebalo uključiti forenzičare iz centra „Ivan Vučetić“.

HRT nezvanično saznaje da su gotovi rezultati istrage HZJZ-a i u 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar