Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nemački ministar odbrane obećao je danas novi paket vojne pomoći Ukrajini vrednosti 500 miliona evra, rekao je portparol Ministarstva za Frans pres.

Ovo je objavio ministar Boris Pistorijus tokom nenajavljene posete Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine gde je razgovarao sa svojim kolegom Rustemom Umerovim – dodao je portparol.

Paket uključuje isporuke artiljerije, protiv-vazduhoplovne odbrane, dronova, zaštite, dodao je on.

Po izjavama Pistorijusa, kako prenose nemaćki mediji, ovaj paket oružja od kojeg je deo spreman za isporuku, sadrži veliki broj raketa za sisteme protiv-vazduhoplovne odbrane tipa Iris-T SLM srednjeg dometa.

Uključeni su i dronovi za izviđanje i borbeni dronovi namenjeni operacija nad Crnim morem, kao i rezervni delovi.

Posle početka ruske invazije u februaru 2022. godine Nemačka je odustala od svoje tradicionalno pacifističke pozicije i postala drugi vojni snabdevač Ukrajine po apsolutnoj vrednosti, iza SAD.

Berlin je isporučiio veliki broj komada raznog oružja – od artiljerije do oklopnih borbenih vozila.

Ipak je kancelar Olaf Šolc kritikovan poslednjih meseci zbog toga što je odbio da dozvoli isporuku raketa Taurus dugog dometa, pošto Nemačka strahuje da bi te rakete mogle da se koritse za gađanje ciljeva na teritoriji Rusije.

Među zemljama NATO se vodi rasprava o tome da li treba dozvoliti Ukrajini da oružje koje je dobila od Zapada koristi za napade na teritoriju Rusije, a pre svega rakete dugog dometa.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar