Najmanje 46 tela pronađeno je nakon što su naoružani napadači napali ruralno selo na severu centralne Nigerije.

Napad se dogodio u zajednici Umogidi u državi Benue, gde su sukobi između nomadskih stočara i naseljenih farmera uobičajeni, piše Gardijan.

„Pronađeno je 46 tela, a mnogi ljudi se i dalje vode kao nestali, pa bi broj ubijenih mogao biti veći“, rekao je u petak Pol Hemba, savetnik za bezbednost guvernera države Benu.

Foto: AP Photo/Ben Curtis,File

Za pokolj je okrivio stočare za koje je rekao da su napadali lokalne zajednice u poslednjih mesec dana.

„Vojnici su upućeni u to područje, tako da je situacija sada mirnija“, dodao je.

Motiv napada nije jasan, ali je Benue jedna od država koje su najteže pogođene sukobima između farmera i stočara koje optužuju da uništavaju poljoprivredno zemljište ispašom stoke.

Pročitajte još:

Bala Ejeh, predsedavajući lokalne vlade grada Otkupio u Benueu, rekao je da su naoružani napadači napali ljude koji su se žalili na incident koji se dogodilo dan ranije, a u kom je ubijeno troje ljudi. Dodao je da se među 46 ubijenih nalaze njegov sin i dvoje rođaka.

Inače, nasilje je samo jedan u nizu bezbednosnih izazova sa kojima se suočava novoizabrani predsednik Bola Tinubu, koji je prošlog meseca pobedio na predsedničkim izborima koji su obeležila velika odlaganja i optužbe za nameštanje glasova.

Bezbednosne snage se takođe bore sukobom džihadista na severozapadu zemlje koji traje već 14 godina i napadima separatista na jugoistoku zemlje.

Takođe, nasilje među zajednicama preraslo je u širi kriminal na severozapadu i u centru Nigerije, gde teško naoružane banditske milicije haraju selima i vrše masovne otmice radi otkupnine.

BONUS VIDEO Snimak pucnjave u Nešvilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar