Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da Rusija planira novi rat i da je situacija na frontu u Ukrajini teža od očekivane.

„Moramo shvatiti da je situacija na bojnom polju složena. Rusija ne planira mir, već novi rat“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka sa letonskim predsednikom Edgarsom Rinkevičsom u Briselu.

Volodimir Zelenski i Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Stoltenberg je naveo da je Rusija pokušala da pokrene ofanzivne operacije oko ukrajinskih gradova poput Avdijevke i priznao da je „činjenica da je situacija na bojnom polju složenija“ nego što je Alijansa očekivala.

„To nije argument protiv podrške, to je argument u prilog veće podrške Ukrajini, jer, opet, ne možemo dozvoliti da pobedi ruski predsednik Vladimir Putin“, poručio je Stoltenberg.

Pročitajte još...

Kako podseća ukrajinska Strana, generalni sekretar NATO-a nedavno je izjavio da bi rat u Ukrajini mogao da se oduži jer je ruska vojska čvrsto ukorenjena.

Istovremeno, dodao je on, NATO je „znao da je Rusija mesecima pripremala odbrambene linije“, ali su Ukrajinci „bili u stanju da postignu uspeh i oslobode više teritorija“.

Gardijan je preneo pozivajući se na izjave zapadnih zvaničnika, da nijedna strana u sukobu nije sposobna da izvede odlučujuću operaciju na kopnu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar