Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović ocenio je da je najavljeno putovanje ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca u Zagreb i prijem ambasadora BiH u nadležno ministarstvo, kako bi se razgovaralo o Trgovskoj gori, "nepotrebno gubljenje vremena i maskiranje nedavne neuspešne posete srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu".

„Ministar Košarac to ne može rešiti. Džaba ga šalješ u Zagreb, vratiće se pre nego što je otišao. Ovo je ozbiljno pitanje koje se ne rešava na ovom nivou, a ministru Košarcu će samo biti saopšteno kako stoje stvari i dokle se stiglo, u sada već jasnim planovima za odlaganje nuklearnog otpada na Trgovinskoj gori“, naveo je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

Pročitajte još:

On je istakao da je Predsedništvo BiH jedino mesto sa koga se ovo pitanje, važno za celu BiH, a posebno za direktno ugroženo stanovništvo severozapada Republike Srpske, može rešavati – uključujući i mogućnost pokretanja medjunarodne arbitraže.

„Međutim, Dodik beži od odgovornosti, a to dokazuje i nemoćnim upiranjem prsta u opoziciju. Zaboravlja da je u vreme delovanja opozicije iz RS na nivou BiH upravo on bio predsednik Republike Srpske i da je upravo njegova najveća odgovornost to što nije tražio da se Trgovska gora postavi kao apsolutni prioritet u celoj zemlji“, ocenio je Šarović.

Prema njegovim rečima, Dodik je sve vreme ćutao, a ćuti i sada „samo da bi odobrovoljio Hrvatsku da izgradi svoj deo mosta na Savi kod Gradiške, zanemarujući druge strateške interese“.

Dodaje se da je jasno da je upravo iz tih razloga Dodik ranije pokrenuo vitalni nacionalni interes srpskog naroda, rušeći većinsku odluku Predsedništva BiH oko izgradnje Pelješkog mosta, čime je svima onemogućio nagodbe sa Hrvatskom, o više značajnih pitanja.

„Mogao je, da je šire razmišljao o toj regionalnoj trgovini, zatežući oko Pelješkog mosta dobiti sve, i most kod Gradiške i odustajanje od gradnje odlagališta nuklearnog otpada, a sasvim moguće za BiH i rešavanje pitanja slobodnog izlaza na otvoreno more, kod Neuma“, zaključio je Šarović.

Dodik je, nakon što je preglasan u Predsedništvu BiH, koje se usprotivilo izgradnji Pelješkog mosta, čime će se onemogućiti BiH izlaz na otvoreno more, stavio veto na tu odluku, koju je potvrdila vladajuća većina u parlamentu RS kao zaštitu srpskog nacionalnog interesa.