Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK, JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Milorad Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog Predsedništva BiH, objavio je u sredu Kabinet hrvatskog predsednika ističući da se radi o široj inicijativi Zorana Milanovića za obnovu dijaloga o budućnosti BiH.

S Dodikom će kasnije danas razgovarati predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, piše Index.

Hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH kritikovali su ih što primaju Dodika, srpskog člana državnog vrha poznatog po tome što dovodi u pitanje opstanak BiH.

U Milanovićevom kabinetu ističu da su im dva glavna cilja stabilnost susedne države i zaštita prava Hrvata.

Izvor s Pantovčaka: Vreme na neki način curi

„Dodik nekoga predstavlja… Sagovornici su svi od kojih zavisi dogovor“, rekao je novinarima izvor s Pantovčaka. „Vreme na neki način curi. Ako se želi postići dogovor u interesu te zemlje, vreme je da se počne što pre.“

Visoki funkcioner kaže da za susret s Dodikom znaju čelnici druga dva naroda u BiH, koji će takođe biti pozvani u Zagreb.

Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Bošnjački član predsedništva BiH Šefik Džaferović upozorio je da susreti u Zagrebu ne mogu da imaju obavezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogli da imaju negativne posledice.

Hrvatski član Željko Komšić naročito problematičnim smatra to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojem je doveo u pitanje opstanak BiH.

Milanovićev kabinet: Susret s Dodikom je samo početak konsultacija

Milanovićev kabinet odbacuje te kritike i ističe da je susret s Dodikom samo početak političkih konsultacija s predstavnicima naroda u BiH, u sklopu šire Milanovićeve inicijative da se oživi zastali dijalog o budućnosti susedne države.

„Ukupna stabilnost zemlje i zaštita prava naših sugrađana iz dokumenata iza kojih mi stojimo… To je hrvatski interes i predsednik će na najbolji mogući način raditi na tome da ih ostvari“, rekao je visoki funkcioner.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Hrvatska je jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma kojim je BiH nakon rata od 1992. do 1995. ustrojena kao država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Zagreb istrajava u tome da najmalobrojniji Hrvati sami biraju svoje političke predstavnike, umesto da ih preglasavaju brojniji Bošnjaci, s kojima čine Federaciju BiH. Drugi, većinski srpski entitet je Republika Srpska.

Zagreb izjavu Izetbegovića naziva „državnim udarom i agresijom na Hrvate“

Hrvatska očekuje da se vodeće hrvatska i bošnjačka stranke HDZ BiH i SDA uoči izbora 2022. dogovore o izmenama izbornog zakona kako bi se prestalo s praksom preglasavanja Hrvata, kao što je bio slučaj kod kontroverznog izbora Komšića 2018.

Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Nedavnu izjavu predsednika SDA Bakira Izetbegovića kako će Bošnjaci Hrvatima na sledećim izborima, uz Željka Komšića, nametnuti i političke predstavnike na drugim razinama, više hrvatskih funkcionera zvalo je državnim udarom i agresijom na Hrvate.

Premijer Plenković, koji je u ponedeljak bio u Mostaru, izjavio je da će Hrvatska nastaviti da bude „advokat BiH i prava Hrvata“ te je izrazio očekivanje da će se poštovati Dejtonski sporazum.

Istakao je da će Hrvatska kao i dosad razvijati saradnju sa sva tri konstitutivna naroda i svim građanima BiH koja će podupirati tu zemlju na putu prema Evropskoj uniji i NATO-u.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare