Foto:BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC

Poseta srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu privukla je veliku pažnju javnosti. On je u Hrvatsku stigao na poziv predsednika Zorana Milanovića, a u Banskom Dvoru se sastao i sa premijerom Andrejem Plenkovićem. Dodik je nakon sastanka rekao da su Srbi i Hrvati kao najveći narodi na ovom prostoru primorani da sarađuju, te da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima dobre namere i da može da pomogne u stabilizaciji ukupnih prilika.

Ostala dva člana predsedništva BiH, kao i parlamentarna opozicija, kritikovali su odluku hrvatskog državnog vrha da u Zagrebu primi lidera bosanskih Srba, samo dan nakon što je u Banjaluci ponovo doveo u pitanje opstanak BiH.

Milanović objavio fotografije sastanka

Nakon sastanka, koji je održan u 16 ​​časova, predsednik Milanović objavio je fotografije i ono o čemu se razgovaralo.

„Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njenim evroatlantskim perspektivama, zatiom o problemima u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Interes Republike Hrvatske je stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguravanje jednakih prava Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnom i konstitutivnom narodu. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative ka jednostranoj reviziji Dejtonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi.

Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važno je nastaviti dijalog predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susedna država, spremna dati svoj doprinos“, naveli su iz Milanovićevog kabineta.

Dodik objavio o čemu su razgovarali

Dodik je za RTL otkrio o čemu je lider bosanskih Srba danas razgovarao sa predsednikom i premijerom u Zagrebu.

„U suštini, ja sam izabrani član Predsedništva u ime Republike Srpske. Bilo mi je zadovoljstvo što sam imao priliku da razgovaram sa predsednikom i premijerom Republike Hrvatske. Upoznao sam ih sa situacijom u BiH sa stanovišta nas Srba, načina na koji funkcioniše BiH sa svim zastojima, činjenicom da je Dejtonski sporazum uništio međunarodni faktor, da još uvek postoji visoki predstavnik koji pokušava da nametne rešenja, postoje tri sudije Ustavnog suda koji su stranci, koji sa dva Bošnjaka i tri stranca čine većinu od pet i donose odluke najčešće na štetu ustavnog položaja Srba i Hrvata u BiH. Teme su bile i naša ekonomska saradnja, projekti poput izgradnje mosta u Gradiški,…“, izjavio je Dodik.

Na pitanje da li će biti srušene kuće Hrvata na toj trasi, Dodik je istakao da niko nema nameru da ruši nešto.

„Bila je to tema pre 25 godina, koja je možda tada imala smisla. Kada smo planirali da gradimo auto-put, verovatno se neke od zgrada moraju ukloniti. Intervencijom hrvatske zajednice, recimo u okolini Modrića, promenili smo rutu da bi oni bili zadovoljni. Nameravamo da to učinimo i na trasi koju planiramo da gradimo od Banjaluke do Prijedora, u Ivanjskoj, gde meštani smatraju da ih treba preseliti. Niko to ne radi namerno“, rekao je Dodik.

Kada je reč o Dejtonu i onome što traži predsednik Milanović, Dodik kaže:

„Hrvatska je potpisala okvirni sporazum sa Srbijom i nekom Alijinom BiH, koji nije verifikovan niti priznat. Stoga se kao takva Hrvatska smatra i garant je Dejtonskog sporazuma, i u tom pogledu joj je obaveza i dužnost da bude zainteresovana i štiti slovo Sporazuma. Očigledno se mnogo toga promenilo. Moram reći, pre svega na štetu Hrvata, a onda i nas Srba u BiH. Predsednik je želeo da bude upoznat sa tim kako vidimo da se time treba pozabaviti. Mislim da se, pre svega, mora poštovati konstitutivnost naroda i prava stečena Dejtonskim sporazumom, odnosno Ustavom BiH, te da niko ne može birati predstavnike – kao u slučaju kada Bošnjaci biraju člana hrvatskog predstavništva Komšića glasovima Bošnjaka i on predvodi bošnjačku, a ne hrvatsku politiku. To sigurno nije dobro. Nije dobro za ukupne odnose u BiH, nije dobro za poverenje Hrvata i Srba u BiH“.

Dodik kaže da se prvenstveno zalaže za mir, stabilnost i dogovor.

Foto:BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC

„Vučić ima dobre namere“

„Ali ako ne bude dogovora, šta ćemo učiniti? Tretiraju nas kao agresore. Kada Sarajevo nešto kaže, obično kaže: Srbi su agresori. Kako ja, koji sam rođen u Banjaluci, mogu biti agresor u Banjaluci. Moja politika je da rešavam probleme. 25 godina se podstiče hibrid koji je neuspešan, hrani ga međunarodni faktor. Potrošio je mnogo novca na to, na pokušaj. Za ono što u BiH ne funkcioniše, nisu krivi lokalni politički faktori u BiH, već međunarodni faktor koji je grupo upravljao BiH, koji je donosio zakone, menjao ustave, donosio pojedinačne odluke. Međunarodna zajednica je morala da postigne rezultat koji je bio održiv, ali jednostavno on nije održiv“, rekao je Dodik.

Iz Milanovićeg kabineta kažu da niti imaju, niti će imati kontakte sa Vučićem. Šarić je pitao Dodika, da li je moguće poboljšati stanje u BiH bez saradnje Hrvatske i Srbije?

„Nemam nameru da komentarišem svog domaćina. Mislim da je greška što ne komuniciraju. Mislim da Vučić ima dobre namere i može da pomogne u stabilizaciji ukupnih prilika. Srbi i Hrvati kao narodi tokom istorije imali su teške konfrontacije i podnose težak teret, ali svakako su u ovom trenutku najvažniji narodi na ovom prostoru, imaju svoje države. Mi smo jednostavno prinuđeni na saradnju, verujem da će do te komunikacije doći i treba do nje doći“, zaključio je Dodik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare