Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je jedan od značajnih defekata BiH i činjenica da postoje strane sudije u Ustavnom sudu BiH, ističući da mu je drago da čuje što više glasova koji se tome opiru.

Dodik je, komentarišući Predlog rezolucije o reformi Ustavnog suda BiH prestankom mandata stranim sudijama, koji je u Evropski parlament uputila francuski poslanik Žili Lešante, rekao da je to pitanje trebalo da bude rešeno pet godina nakon Dejtona, ali je ostalo 25 godina zbog, kako je naveo, nasilja koje je vršila međunarodna zajednica.

„Toga je svesna i EU. Od 14 preporuka za eventualni status kandidata BiH napisali su da treba rešiti pitanje stranih sudija. Ali ono što oni operativno rade, to ostavljaju za kraj koji može da bude možda nikada ili za 10 godina. To je prioritetno pitanje što se tiče nas, a koliko znam i Hrvata“, istakao je Dodik, prenosi RTRS.

On je rekao da se to pitanje ignoriše u BiH sa namerom da se takav sastav Ustavnog suda iskoristi u spekulativne namere i da se putem Ustavnog suda, koji nigđe na svetu nema tu mogućnost i pravo, kreira i pišu nova ustavna rešenja.

„Zato nam je drago da čujemo što više glasova koji se tome opiru, pa i ovaj u Evropskom parlamentu. Zahvalan sam parlamentarcima koji su to pokrenuli“, rekao je Dodik.

On je dodao da veruje da evropska svest mora jednom da prihvati racionalnost.

„Nemoguće je da samo u BiH postoje tri strane sudije koje zajedno sa dva muslimana čine većinu i preglasavaju dva konstitutivna naroda u nastojanju da ih kazne ili primoraju na nemoguće ustavne aranžmane i nemogući život na ovim prostorima“, istakao je Dodik.

On je ocenio da je odlazak stranih sudija dobrobit za BiH i da to ne shvataju Bošnjaci, ali da će jednog dana morati to da razumeju.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar