Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je danas da je BiH "zarobljena zemlja", najčešće maksimalističkim zahtevima bošnjačke politike, i da ne može da reši nijedan ozbiljan problem.

Dodik je ocenio da bošnjačka strana pokušava da kroz svaku stvar, čak i minimalnu, nametne priču o centralizaciji ili pokušaju da bude odlučujući faktor u svemu. „To je nešto što se reflektuje i na Graničnu policiju BiH“, rekao je on novinarima u Novom Gradu.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, BiH ima samo devet izvornih dejtonskih ovlaštenja, a jedno od njih su migracije. „BiH je pokazala da ne zna da upravlja njima“, naveo je Dodik, dodavši da se u vezi sa migranstkom krizom do sada „samo prebacivala odgovornost sa jednog na drugi nivo vlasti“.

„Sada vidimo kakva je katastrofa u Unsko-sanskom kantonu (USK), gde je koncentrisno deset hiljada migranata koji su veoma dobro shvatili poruke koje dolaze od političkog Sarajeva – da su on tu na neki način dobrodošli i da jedan deo sarajevskog političkog establišmenta računa da će oni tu i da ostanu“, ocenio je on.

Dodik je naglasio da se to kosi sa interesom Srba i Hrvata i da su zato morali da imaju različite pristupe o tom pitanju.

On smatra da je je poslednjih meseci političkom Sarajevu najvažnije da, navodno, zbog migranata postavi Oružane snage BiH na granicu, ističući da se to neće desiti.

„Ključno je pitanje zašto bi mi postavljali vojsku na granicu sa Srbijom. Oni ne žele da rešavaju pitanje Granične policije da bi izazvali problem koji žele rešavati angažovanjem vojske“, rekao je Dodik.

Podsetio je da se odluka o angažovanju Oružanih snaga donosi konsezusom u Predsedništvu BiH i da on na to neće dati saglasnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare