Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Premijerka Italije Đorđa Meloni obznanila je danas dogovor sa domaćom industrijom čiji je cilj da se zadrže niske cene osnovnih dobara, kao što su hrana, sredstva za ličnu negu i stvari za bebe, što će, smatraju zaštitnici potrošača, doneti ogromne uštede porodicama.

Eksperimentalni program traje od 1. oktobra do 31. decembra i obuhvata 32 privredne asocijacije koje su pristale da snize ili održe gornju granicu cena pojedinih artikala tokom ovog perioda.

„Mislim da je ovo prvi put da je ceo italijanski sistem, od proizvodnje hrane do opštepotrošačkih proizvoda, potpisao pakt sa vladom da se potrošačke cene zadrže pod kontrolom, kako bi se pomoglo porodicama, posebno onima u teškoćama“, rekla je Meloni.

Potrošačka organizacija Asuntenti pohvalila je projekat i izračunala potencijalnu uštedu od 4 milijarde evra (4,22 milijarde dolara), mada je rekla da tu ipak ima mnogo nepoznanica, uključujući spisak proizvoda koji će biti obuhvaćeni programom ograničenja cena.

U program su uključeni lanci supermarketa, mali trgovci na malo, kao i proizvođači hrane i lekova.

Očekuje se da će prodavnice koje učestvuju u projektu svoje učešće signalizirati nalepnicama u zelenoj, crvenoj i beloj boji – što su boje italijanske zastave.

Inflacija je izazov za italijansku vladu, iako je ona pala u odnosu na vreme nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Italijanski ministar ekonomskog razvoja Adolfo Urso rekao je da je inflacija u zemlji pala ispod proseka Evropske unije, sa 11,7 odsto kada je Meloni preuzela dužnost prošlog oktobra, na 5,4 odsto u septembru.

Kancelarija za statistiku EU u petak će objaviti nove podatke o inflaciji.

Potrošačke cene u 27 zemalja EU su u avgustu porasle za 5,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i za 5,2 odsto u 20 zemalja koje koriste evro.

To je manje u odnosu na rekordnih 10,6 odsto koliko je izmereno u evrozoni u oktobru 2022. godine.

***

BONUS VIDEO: Voz u Italiji usmrtio petoro radnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar