Đorđa Meloni Giorgia Meloni
Đorđa Meloni Foto: Antonio Melita/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je u Njujorku da neće dozvoliti da Italija postane "evropski izbeglički kamp".

Meloni, koja učestvuje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekla je da je povećani priliv migranata na ostrvo Lampeduza stavio Italiju pod „neodrživ pritisak“.

Meloni je odbacila kritike memoranduma o razumevanju koji je EU potpisala sa Tunisom radi zaustavljanja krijumčara migranata da koriste tuniske obale za polaske brodova preko Mediterana i istakla da taj sporazum mora da se primeni.

Meloni, koja je imala ključnu ulogu u postizanju toga sporazuma, rekla je da slični dogovori treba da budu postignuti i sa drugim zemljama.

Pročitajte još:

Italijanska premijerka je istakla da je sada zanima da vidi kako će se solidarnost koju su mnoge zemlje pokazale u vezi sa migrantskom situacijom u Italiji pretvoriti u konkretna dela.

Italijanska vlada usvojila je u ponedeljak mere u pokušaju da smanji priliv migranata nakon što je prošle sedmice rekordan broj njih – oko 11.600 – pristigao na italijansko ostrvo Lampeduza.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u nedelju tokom posete tom ostrvu zajedno sa Meloni da će EU doneti plan od 10 tačaka za smanjenje priliva migranata.

BONUS VIDEO Dan posle obračuna migranta i krijumčara u Hajdukovu: Šta kažu meštani?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar