Foto: EPA-EFE/GONZALO FUENTES

Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) izjavio je danas da namerava da podnese ostavku posle drugog kruga predsedničkih izbora ukoliko na njima pobedi odlazeći predsednik, centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron), preneo je radio Frans enfo (France Info).

„Podneću ostavku svoju i vlade u danima posle izbora ukoliko Makron bude ponovo izabra“, rekao je Kasteks i dodao da sve zavisi od izbornih rezultata.

Premijer je nagovestio mogućnost da ostane na vlasti do parlamentarnih izbora zakazanih u junu ukoliko na predsedničkim izborima pobedi liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine), pošto mu to dozvoljava Ustav.

Kasteks, inače iz redova desničarske stranke Republikanci, kao razlog moguće ostavke je naveo da je jedan od onih koji misle da je potreban novi podsticaj posle ponovnog izbora Makrona.

Premijer je za Le Penovu rekao da ona nikada nije ničim upravljala niti je bila na vlasti.

„Upravljali smo ovom veličanstvenom državom Francuskom… Naravno da radimo svoj deo posla, ali pazite, najgore je uvek moguće. Politika Le Penove, koja se predstavlja u lepom ruhu dobre majke, ostaje politika porodice Le Pen i to bi bilo dramatično za našu zemlju“ ako bi pobedila, upozorio je Kasteks aludirajući na oca Žan-Marija Le Pen (Jean-Marie).

Le Pen, koji je rukovodstvo stranke predao ćerki koja ga je potom izbacila, generalno se protivi Evropskoj uniji i usredsređuje se na francusku tradicionalnu kulturu i visoku stopu nezaposlenosti. Zalaže se za ograničeno doseljavanje stranaca u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzuru kulture, uvođenje smrtne kazne i evroskepticizam.

***

BONUS VIDEO: Izbori u Francuskoj: Najveća apstinencija još od 2002.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare