Emanuel Makron
Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT

Odlazeći francuski predsednik, centrista Emanuel Makron mogao bi u drugom krugu predsedničkih izbora da pobedi sa 54,5 odsto glasova, dok bi njegova protivnica, liderka ekstremne desnice Marin Le Pen osvojila 45,5 odsto glasova, prenela je večeras francuska onlajn televizija BFMTV rezultate poslednje ankete.

Prema istraživanju instituta Opinion, Makron povećava prednost u odnosu na Le Penovu i čini se da mu izborna kampanja između dva kruga donosi rezultate.

BFMTV prenosi da se Makron usredsredio na birače lidera radikalne levice Žan-Lika Melanšona koji je stigao treći u prvom krugu. On je posle rezultata pozvao svoje glasače da nikako ne glasaju za ekstremnu desnicu, ali nije konkretno pozvao na glasanje za Makrona.

Prema anketi, 42 odsto glasača Melanšona izjasnilo se da bi glasalo za Makrona, što je povećanje za sedam odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Za La Penovu bi glasalo 25 odsto Melanšonovih birača što je pad za dva odsto u odnosu na pre nedelju dana.

Kao i mnogi francuski mediji, BFMTV naglašava da ankete ne predstavljaju prognozu ishoda izbora, već ukazuju na trenutni odnos snaga i stav javnog mnjenja.

Francuska u nedelju će dobiti novog predsednika, a izbori se dešavaju usred rata u Ukrajini i francuskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije.

Bonus video: Izbori u Francuskoj: Najveća apstinencija još od 2002.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare