Makedonija Skoplje protest
Protesti u Skoplju Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da očekuje da sutra dobije mandat za formiranje nove vlade Severne Makedonije i najavio da će njegova vlada poštovati Prespanski sporazum sa Grčkom.

„Očekujem da sutra predsednica (Severne Makedonije Gordana) Siljanovska da mandat većini koja je jasno bila deklrasana prilikom izbora (Afrima) Gašija za predsednika Sobranja. Očekujem da što pre podnesem sastav buduće vlade“, rekao je Mickoski na konferenciji za novinare.

Poslanik albanske koalicije Vredi, Afrim Gaši, izabran je 28. maja za predsednika parlamenta Severne Makedonije na predlog 75 poslanika koalicije oko najveće makedonske partije VMRO DPMNE „Tvoja Makedonija“, koalicije „Vredi“ i Pokreta „Znam – Za našu Makedoniju“.

Mickoski je, na konferenciji za novinare u Sobranju, učestale zahteve Atine da nove vlasti u Skoplju poštuju Prespanski sporazum i svoju zemlju u javnim nastupima zovu Severna Makedonija nazvao „histerijom koja se dešava južnom susedu“ i dodao da „prepostavlja da je to deo njihove izborne kampanje“.

„Ne očekujem talibanski odnos, cenzuru osnovnih ljudskih prava, a sve što je sadržano u Prespanskom sporazumu i deo je našeg pravnog sistema i ustavnog poretka buduća vlada VMRO-DPMNE će poštovati. Celokupna institucionalna komunikacija, koja je deo zakona i Ustava, biće poštovana sve dok su ti zakoni i Ustav na snazi, takvi kakvi jesu“, rekao je budući mandatar Mickoski.

Istakao je da se ne ljuti na na političare u Severnoj Makedoniji koji ne koriste puno ustavno ime njihove države zemlje dogovoreno Prespanskim sporazumom, nego samo deo i dodao da će i za njega njegova otadžbina uvek biti Makedonija, bez prefiksa – severna.

„Moje ljudsko pravo, zagarantovano mnogim konvencijama, je pravo na slobodu izražavanja i govora. Za mene je moja otadžbina u svakoj mojoj izjavi Makedonija i ona će ostati Makedonija“, rekao je lider VMRO DPMNE i budući mandatar za sastav nove vlade Severne Makedonije.

Praspanskim sporazumom vlada u Skoplju i Atini, potpisanim 17. juna 2018. godine, rešen je višedecenijski spor oko imena Makedonija i tadašnja Republika Makedonija promenila je ime u Republika Severna Makedonija.

***

BONUS VIDEO – Novinarka BIRN-a o rezultatima izbora u S. Makedoniji: „Kazna za socijaldemokrate i njihovu lošu vladavinu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar