Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN

Kremlj je u ponedeljak objavio da je vanredno obraćanje predsednika Vladimira Putina koje je emitovano na nekoliko radijskih i TV stanica u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom bilo lažno te da je reč o hakerskoj podvali, odnosno dipfejku.

Veštačko generisani glas Putin proglasio je „vanredno stanje“ u regijama Belgorod, Voronjež i Rostov zbog pretnje napada ukrajinskih snaga. Lažni glas Putina poručio je stanovnicima da se evakuišu iz svojih domova i utočište potraže u drugim delovima Rusije, koji su dublje u Rusiji, prenosi Njuzvik.

Radio Mir, jedna od hakiranih stanica, izvestila je da je incident trajao oko 40 minuta. U međuvremenu su se društvenim mrežama počeli širiti isečci TV prenosa Putinovog lažnog obraćanja. Još niko nije preuzeo odgovornost za hakerski napad, prenosi Jutarnji list.

Da je reč o podvali, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kijev Post preneo je vest rekavši da su vlasti Belgoroda poručile da je reč o dipfejku ili dubokoj varci te da je lažna poruka trebala posejati paniku među stanovnicima Belgoroda.

Hana Ljubakova, beloruska novinarka, podelila je isečak s TV-a koji prikazuje podvalu. Naučnik Arsenij Hahalin, koji često piše o veštačkoj inteligenciji, na Tviteru je napisao da bi hakerski napad mogao biti prva upotreba dipfejka u stvarnom ratu kao oružje.

Dipfejk ili duboka varka su kompjutersko generirane fotografije ili videozapisi dizajnirani tako da izgledaju stvarno.

Akteri koji, kako se čini, deluju u ime Rusije, ili barem podržavaju Putinov rat, stvorili su dipfejk s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim tokom prvih nedelja invazije koja je počela u februaru 2022. godine.

Zelenski je u lažnom videozapisu pozvao svoje vojnike da polože oružje i predaju se Rusiji. Snimak su ukrajinske vlasti opovrgnule, ali su kružile društvenim mrežama pre nego što su uklonjene.

„Lažne objave koje navodno dolaze od stvarnih osoba sve su veći rizik u svetu koji je pod uticajem veštačke inteligencije. U ratnoj propagandi, dipfejk se isporučuje na uverljiv način radi vojnog ili političkog učinka, i može biti vrlo uverljiv“, izjavio je Filip Ingram, bivši britanski vojni obaveštajac za Politiko govoreći o Putinovom dipfejku.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pretpostavljam da je ovo novi normativ. Pre nekoliko nedelja je lažna fotografija bombardovanja Pentagona postala viralna na Tviteru i uzrokovala pad berzi za pola triliona dolara, pre nego što se stanje ipak popravilo“, upozorava Hani Farid, profesor na Berkliju, Univerzitetu u Kaliforniji, i stručnjak za forenziku digitalnih medija.

„Kada izgradimo i implementiramo alate za manipuliranje stvarnošću, mislim da niko ne bi trebao biti iznenađen činjenicom, da će razni akteri, zajedno s postojećim mehanizmima na TV-u, radiju i internetu, to zloupotrebe. Naši regulatori nisu još uspeli da osmisle kako da postave odgovarajuće zaštitne ograde u tehnološki sektor, a Silicijumska dolina juriša napred“, rekao je.

Džejson Džej Smart, politički savetnik za postsovetsku i međunarodnu politiku, rekao je za Njuzvik da smatra da incident u ruskim pograničnim regijama pokazuje porast udaljavanje od ruskog lidera.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar