Više od 24 sata u popularnoj turističkoj pećini Križna jama zarobljena je tročlana porodica i dva vodiča, koji su tamo otišli ​​na izlet. Zašto je ovo spasavanje tako izazovno svedoče snimci i fotografije sa lica mesta, iz pećine.

Odmah na ulazu u Križnu jamu, koja se nalazi otprilike 12 kilometara južno od Cerknice, kroz usku kapiju vodi put u njene dubine.

Velika podzemna hala otvara se stazom koja vodi turiste na oko dva kilometra u obilazak 14 kraških jezera, koja su razdvojena cik-cak stenama i malim stalaktitima. Svetlost u pećini nestaje posle nekoliko stotina metara, piše N1.

Staza se završava ispred područja Križne Gore i tu je u subotu zarobljena tročlana porodica, u pratnji dva vodiča na putu do pećine. Bili su zarobljeni u pećini zbog jake kiše i vode koja je prodrla u pećinu i zatvorila put nazad na površinu.

Spasioci na terenu danas su novinarima pokazali ulaz u pećinu. Tamo je bio predsednik speleološkog udruženja Igor Benko koji je objasnio detalje.

Foto: TANJUG/Pop TV via AP

Kada prođete kroz mračni pećinski tunel, stalno se čuje kako voda otiče, atmosfera je nešto toplija nego napolju, jer je u pećini tokom cele godine oko osam stepeni.

Tročlana porodica i vodič su zarobljeni u pećini od subote popodne, spasioci moraju da se penju i plivaju da bi došli do njih, put do zarobljenika, koji su u dobrom stanju i snabdeveni hranom i vodom, traje više od četiri sata. Tamo gde ih uhvate, takođe je toplo, oko 20 stepeni, objašnjava Benko. Prva spasilačka ekipa ronilaca koja je stigla do njih noću obezbedila im je i zagrejani „kamp“. Grupi su takođe isporučili novu zalihu hrane i vode.

Kada je voda tokom njihovog putovanja počela naglo da raste, vodiči su tročlanu porodicu sa odraslim detetom izvukli na platformu koja je ostaje suva i pri veoma visokom vodostaju.

Foto: TANJUG/Pop TV via AP

„Ovo je sigurna zona“, rekao je Benko.

Zarobljeni su na više od dva kilometra od ulaza u pećinu i još uvek nije jasno da li će uspeti da izađu iz pećine. Kada se voda dovoljno povuče, moći će. Spasioci se nadaju da će se to dogoditi što pre, možda u narednih nekoliko sati. Poslednji put su sišli do njih u 14 časova, ali poslednjih informacija još nema.

Prema poslednjim podacima Instituta za istraživanje karsta, voda je za sada u blagom porastu. Može se desiti da zarobljeni u pećini prenoće još jednu noć, a u ponedeljak će tamo otići i ronilački lekar speleološkog udruženja, najavio je Benko.

Foto: TANJUG/ FOTO STA/ ROSANA RIJAVEC

Prema Benkovim rečima, Križna jama je jedna od najlepših slovenačkih turističkih pećina. Period čekanja na izlet u pećinu može biti i godinu dana. Kroz pećinu se šetaju izletnici do pećine, a čamcem se voze kroz podzemna jezera.

***

BONUS VIDEO – Šef civilne zaštite o spašavanju iz Križne jame

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar