Deca vakcina vakcinacija
Vakcinacija dece Foto:EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Kipar će započeti dobrovoljnu vakcinaciju protiv kovid-19 dece starije od 12 godina sledeće nedelje mRNA vakcinama koje su proizveli Fajzer -BioNTek i Moderna, saopštile su danas vlasti. Prošlog meseca na Kipru je registrovan najveći broj zaraženih od koronavirusa od početka epidemije.

Ministar zdravlja Mihalis Hadžipantela rekao je da Kipar prati druge zemlje Evropske unije, uključujući Francusku, Nemačku i Italiju koje su počele da vakcinišu decu staru izmedu 12 i 15 godina, preneo je AP.

Pristanak roditelja i staratelja preduslov je za vakcinaciju sve dece na Kipru.

Hadžipantela je pozvao mlade ljude da se vakcinišu, dok zvaničnici navode da je srednja starost zaraženih u poslednjih 14 dana 28 godina.

„Svetska naučna zajednica jedinstveno stavlja do znanja da su oni koji još nisu vakcinisani u najvećoj opasnosti“, rekao je Hadžipantela novinarima.

On je, takođe, saopštio da će se proširiti obavezno prikazivanje Sejfpasa – elektronske ili papirne dokumentacije koja dokazuje da je osoba vakcinisana, zaražena u poslednjih šest meseci ili ima negativan PCR test u prethodna 72 sata.

Osim u restroranima u zatvorenom i otvorenom prostoru, barovima i klubovima, kao i u tržnim centrima, supermarketima i drugim maloprodajnim objektima, Sjefpas sada mora biti pokazan i u staračkim domovima i bolnicama.

Prošlog meseca na Kipru je registrovan najveći broj zaraženih od koronavirusa od početka epidemije.

Do sada je od kovid-19 zaraženo više od 98.000 ljudi ili više od 10 odsto populacije, 415 osoba je preminulo, a više od 80 je hopsitalizovano u ozbiljnom stanju.

BONUS VIDEO: Treća doza vakcine 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar