Vakcinacija dece vakcina
Vakcinacija dece Foto:Tanjug/AP Photo/Sebastian Scheiner

Agencija za lekove danas je u Srbiji odobrila upotrebu Fajzer vakcine za decu između 12 i 15 godina. Pedijatar Ljiljana Lukić kaže za Nova.rs da bi prva na redu trebalo deca sa urođenim zdravstvenim manama ili hroničnim bolestima, poput astme.

„Ja bih svakom roditelju rekla da treba da vakciniše svoje dete. Trebalo bi prvo da vakcinišemo svu decu od 12 do 16, da bismo posle mogli da vakcinišemo i onu mlađu i da bi se normalno išlo u školu“, poručuje doktorka Lukić.

Ona navodi da su toku ispitivanja,  pa se očekujue odobrenje i za decu od 6 do 12 godina.

„Pitanje je doze koja će se za njih dozvoliti“, objašnjava naša sagovonica.

Dozvola

„Potvrđeno je su se stekli svi zakonski uslovi – a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost – i doneta zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12-15 godina u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju Agencije za lekove.

Kako se navodi, nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine Comirnaty protiv COVID-19 proizvođača Pfizer-BioNtech, za uzrast 12-15 godina starosti.

Dodaje se da će u narednim danima izmeniti i sastavni delovi dozvole – Sažetak karakteristika leka i Uputstvo za pacijenta što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije – www.alims.gov.rs.

Fajzer vakcina prethodno je dozvoljena i za korišćenje mladih od 16 do 18 godina.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare