Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia ; Denis Averin Wikimedia; profimedia.rs

Nakon što je ruska vojska počela da doživljava katastrofalne poraze na ukrajinskom frontu, lider Čečena Ramazan Kadirov ušao je u otvoren sukob sa najvišim kadrovima vojske ove zemlje. Slučajno ili ne, samo dvadesetak dana kasnije, smenjen je general-pukovnik Aleksandar Lapin, nekada jedan od najcenjenijih ruskih vojnika, a sada čovek kog Kadirov smatra direktno odgovornim za gubitak strateški bitnog grada Limana.

Naime, više ruskih medija, uključujući i državnu čečensku televiziju prenelo je informaciju kako je Lapin, komandant Centralnog vojnog distrikta smenjen sa ove pozicije.

Malobrojni nezavisni ruski mediji sada otvoreno sugerišu da iza ove smene stoji Kadirov. Povod za ove spekulacije je to što je čečenski lider u više navrata kritikovao Lapina zbog gubitaka na frontu.

Ramzan Kadirov Foto: Taisiya Borshigova / TASS / Profimedia

Kadirov je odmah nakon oslobađanja Limana javno uputio kritike ruskom vojnom rukovodstvu koji su bili zaduženi za ovaj grad.

„Odbranom ovog dela rukovodio je komandant general-pukovnik Aleksandar Lapin. Isti Lapin koji je dobio zvezdu Heroja Rusije za zauzimanje Lisičanska iako ga de facto nije bilo u blizini. General je rasporedio borce Luganska i drugih jedinica na svim pravcima prema Limanu, ali im nije obezbedio potrebnu komunikaciju, interakciju i snabdevanje municijom“, rekao je Kadirov.

Takođe je dodao da je Lapin imao dve nedelje koje su prethodile brutalnom porazu da prepozna ključne probleme i reši ih.

„Dve nedelje pre pada, komandant specijalnih snaga Čečenije Apti Alaudinov lično me je obavestio da bi naši borci mogli da posluže kao laka meta. Zauzvrat, obavestio sam Valerija Gerasimova, načelnika generalštaba Oružanih snaga Rusije o opasnosti. Međutim, general me uveravao da ne sumnja u Lapinov liderski talenat i da ne veruje da je moguće da će se ruska vojska povući iz Limana“, pojasnio je čečenski vođa.

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Javno govorio kako bi ga degradirao i uzeo mu sva odlikovanja

Nakon toga, Kadirov je ukazao i na niz drugih propusta koji su s njegovog aspekta bili problematični i doveli do gubitka Limana.

„Samo nedelju dana kasnije, Lapin seli svoj štab u Starobelsk, stotinu kilometara od svojih podređenih, a on je sam bio u Lugansku. Kako možete brzo upravljati jedinicama kada ste udaljeni 150 kilometara od njih? Lapina na vrhu pokrivaju čelnici u Generalštabu. Da nije tako, degradirao bih ga, oduzeo mu nagrade i poslao ga s mitraljezom u rukama u prve redove da krvlju spere svoju sramotu“, oštar je bio Kadirov.

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK

U svom govoru, spomenuo je i nepotizam.

„Vojni nepotizam neće nam doneti ništa dobro. U vojsci su potrebni ljudi čvrstog karaktera, hrabri, koji se drže principa. Za nepotizam nema mesta, pogotovo ne u teškim vremenima“, zaključio je Kadirov.

Lapin je sve do ovih kritika Kadirova u ruskoj javnosti bio prikazan kao hrabri i pametni vojskovođa. Upravo zbog ratnih osvajanja je i dobio zvezdu heroja. Godinama je komandovao najznačajnijim ruskim vojnim operacijama. Od oktobra 2018. do januara 2019. komandovao je i ruskom vojskom u Siriji i iste godine je unapređen u čin general-pukovnika.

Sve „glasnija“ previranja u vrhu vojske

Inače, previranja u vrhu ruske vojske slična ovom su postala i previše česta. Od kada je Ukrajina započela munjevitu kontraofanzivu, Kadirov i vođa plaćeničke paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin otvoreno su digli glas protiv vojnog rukovodstva i proglasili ih nesposobnim.

Pročitajte još:

Prigožin je čak tokom prethodnih dana navodno Putinu otvoreno rekao da njegova vojna taktika u Ukrajini vodi ka porazu.

Naime, Prigožin je Putinu izneo svoj stav kako se rusko ministarstvo odbrane previše oslanja na Vagner i ne daje plaćeničkoj grupi dovoljno novca i resursa da ispuni svoju misiju u Ukrajini.

Zbog toga američki obaveštajni zvaničnici veruju da je upravo Prigožin postavio nedavni video na društvenim medijima koji prikazuje Vagnerove vojnike kako se žale na nedostatak osnovne hrane i namirnica namerom da snimak posluži kao sredstvo pritiska na Kremlj da poveća finansiranje njegove grupe plaćenika.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar