Foto: TANJUG/ MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i narodom služio je večeras u Cetinjskom manastiru pomen kraj odra mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Podsetio je da je  mitropolit Amfilohije govorio stalno „da treba da se borimo i protiv ovog virusa koji sada hara zdravlje ljudi, ali još više da se borimo protiv virusa mržnje, zlopamćenja, nesloge, svađa, prepirki i ostale zlobe, zavisti i svake nečistote, i demonske i ljudske.

„Ostavio nam je svojim odlaskom veliku prazninu i veliki bol, ali i veliki blagoslov i postavio nam svima visoku meru i svoj primer da idemo za njime jer nam je on svojim hodom uzvišenim, kroz ceo svoj život za Hristom proputio taj put i sve nas naučio kako treba da živimo“, poručio je Joanikije, rekavši i da je uveren kako će mitropolitovo upokojenje „sjediniti oko njegovoga odra, koji je slika groba Hristovoga, i sve nas, da će nas sabrati, da će nas izmiriti kao što je Sveti Petar Cetinjski ostavio zaveštanje da makar za godinu dana posle njegovoga upokojenja prestanu sve svađe i sve omraze i da zavlada mir Crnom Gorom“, rekao je episkop Joanikije.

Podsetio je da je  mitropolit Amfilohije govorio stalno „da treba da se borimo i protiv ovog virusa koji sada hara zdravlje ljudi, ali još više da se borimo protiv virusa mržnje, zlopamćenja, nesloge, svađa, prepirki i ostale zlobe, zavisti i svake nečistote, i demonske i ljudske

Kraj odra je govorio i rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović, koji je naveo da je „mitropolit kao prorok Mojsije dočekao da izvede svoj narod iz ropstva“.

On je kazao da je vladika prethodnih godina govorio da je u svemu uspeo, ali ne i da izmiri Crnogorce, preneo je sajt Mitropolije.

„Ko zna kad ćemo to dočekati, ali ako ćemo ići putem mitropolita Amfilohija, to je onda put ljubavi i mira“, rekao je otac Gojko.

Podsetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije umro je jutros u kliničkom centru u Podgorici, a biće sahranjen u nedelju nakon liturgije u Hramu Hrista spasitelja u Podgorici.

“U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Кliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije”, navedeno je jutros na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Povodom smrti arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvonice u 10, 12 i 16 casova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić je ranije danas na svom Tviter nalogu pozvao odlazeću crnogorsku vladu da povodom smrti mitropolita Amfilohija proglasi dan žalosti.

Na portalu Nova.rs pročitajte biografiju mitropolita Amfilohija, potom reakcije na njegovu smrt, kako je Amfilohije govorio o Milu Đukanoviću, a u posebnom tekstu otkrijte i moćno značenje imena Amfilohije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar