Veliki broj građana oprašta se od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, uz paljenje sveća u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

„Bio je veoma obrazovan čovek. Poštovao sam ga kao svešteno lice“, rekao je jedan od sagovornika.

Drugi sagovornik istakao je da je uloga mitropolita Amfilohija bila specifična u istoriji. „Ako ćemo gledati istorijski, on je ostavio veliki pečat, od 90ih na ovamo“, dodao je.

Podsetimo, posmrtni ostaci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija preneti su danas na Cetinje.

Mitropolit Amfilohije umro je jutros u kliničkom centru u Podgorici, a biće sahranjen u nedelju nakon liturgije u Hramu Hrista spasitelja u Podgorici.

“U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Кliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije”, navedeno je jutros na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Povodom smrti arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvonice u 10, 12 i 16 casova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić je ranije danas na svom Tviter nalogu pozvao odlazeću crnogorsku vladu da povodom smrti mitropolita Amfilohija proglasi dan žalosti.

Na portalu Nova.rs pročitajte biografiju mitropolita Amfilohija, potom reakcije na njegovu smrt, kako je Amfilohije govorio o Milu Đukanoviću, a u posebnom tekstu otkrijte i moćno značenje imena Amfilohije.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)