Foto: Jacob King / PA Images / Profimedia,Richard Stanton / Newsteam / SWNS / Profimedia

Britanski ministar zdravlja Sajid Džavid izvinio se porodicama beba koje su preminule u periodu od 2000. do 2019. godine u bolnici „Šrusberi i Telford“ rekavši da mu je „duboko žao svih porodica koje su toliko propatile“. Dan ranije objavljen je izveštaj koji je pokazao da je 201 beba i devet porodilja preminulo zbog loše zdravstvene nege u pomenutoj bolnici. Džavid je rekao da je „određen deo osoblja bolnice otpušten ili suspendovan“, ali to je mala uteha za one koji su izgubili tek rođenu decu ili supruge.

Najveći porodiljski skandal, kako su britanski mediji nazvali ovu aferu, otkiven je nakon nezavisne petogodišnje istrage koju je predvodila Dona Okenden, a tokom koje su ispitana 1.592 klinička incidenta.

Foto: Jacob King / PA Images / Profimedia

Izveštaj koji obuhvata period od dve decenije, otkrio je da su u nekim slučajevima majke okrivljene za smrt svojih beba, a nekim porodicama je rečeno da su majke odgovorne za sopstvenu smrt.

Takođe, otkriveno je da je najmanje 201 beba, od čega 131 mrtvorođenče i 70 beba koje su umrle ubrzo nakon rođenja, mogla da preživi da je briga o njima bila bolja. U 94 slučaja bebe su pretrpele dugotrajne povrede koje su mogle da budu izbegnute, uključujući oštećenje mozga nastalo zbog nedostatka kiseonika tokom porođaja.

Foto: Richard Stanton / Newsteam / SWNS / Profimedia

Izveštaj je izazvao buru u Britaniji, slučaj je stigao do parlamenta, policije i medija koji svakodnevno prenose priče roditelja čije su bebe umrle.

Jedan od njih je i Ričard Stenton, čija je beba Kejt umrla u bolnici 2009. godine šest sati nakon rođenja. Kako je rekao za „Skaj njuz“ nakon objavljivanja izveštaja, „ovo mora da bude prelomni trenutak za porodiljsku negu“ u Britaniji. Stenton i njegova supruga Rianon Dejvis pokrenuli su kampanju za nezavisnu istragu o smrti beba, kojoj se kasnije pridružila Kejli Grifits čija je beba Pipa umrla u istoj bolnici 2016. godine.

Rianon Dejvis Foto: Jacob King / PA Images / Profimedia

Nezavisna istraga koja je pokrenuta 2017. godine odlukom tadašnjeg ministra zdravlja Džeremija Hanta, pokazala je da je Kejt preminula jer babice nisu dovoljno pratile stanje majke uoči porođaja i propustile su da primete pogoršanje stanja, dok u slučaju bebe Pipe bolničko osoblje nije na vreme konstatovalo infekciju streptokokama.

Izveštaj je otkrio brojne slične slučajeva, poput trudnice Šarlot Džekson koja je alarmirala osoblje bolnice jer se njena beba nije pomerala u stomaku i zato što joj je posteljina mokra. Babice su joj rekle da je morkila po sebi. Ubrzo potom se porodila, ali je beba Džejkob Haris mrtvorođena.

Kolin i Kejli Grifits, Rianon Dejvis i Ričard Stenton Foto: Jacob King / PA Images / Profimedia

Kejti Vilkins tvrdi da je njena beba umrla, jer je babice iz bolnice „Šrusberi i Telford“ nisu pravilno nadgledale. Kako je posvedočila, u bolnicu je stigla na indukciju u februaru 2013. godine, ali kako nije bilo slobodnih kreveta ostavljena je u sporednoj sobi 48 sati gde ju je osoblje posetilo tek nekoliko puta. Ubrzo su shvatili da ne mogu da pronađu otkucaje srca bebe, a u ranim jutarnjim satima sledećeg dana beba Medi je mrtvorođena. Šefovi bolnice su kasnije priznali da bi se beba rodila živa da su je lečili na „blagovremeniji“ način.

Dona Okenden Foto: Jacob King / PA Images / Profimedia

Zašto su bebe umirale?

Izveštaj Done Okenden otkrio je da je u bolnici favorizovana kultura prirodnog porođaja koja je dovela do oklevanja da se izvede carski rez, a što je uzrokovalo smrti stotine beba. Kako se navodi, došlo je do propusta da se pravilno proceni rizik za pacijente, propusta da se pravilno nadgledaju bebe i neuspeha da se uči na greškama.

PROČITAJTE JOŠ:

Izveštaj naglašava da su se „neuspesi u zbrinjavanju pacijenata ponavljali iz jednog incidenta u drugi“.

„U mnogim slučajevima, majke i bebe su ostavljene sa doživotnim posledicama koje su nastale kao rezultat neadekvatne nege i lečenja“, rekla je Done Okenden i dodala da su razlozi za ove neuspehe jasni.

„Nije bilo dovoljno osoblja, nedostajala je stalna obuka, nedostajala je efikasna istraga i upravljanje u bolnici i postojala je kultura neslušanja porodica. Postojala je tendencija da se majke krive za loše ishode, a u nekim slučajevima i za sopstvenu smrt“, dodala je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar