Yahya Sinwar Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Izrael je obećao da će pronaći i ubiti Jahju Sinvara, komandanta Hamasa koji se smatra odgovornim za napade 7. oktobra na južni Izrael, kada je poginulo više od 1400 ljudi.

Sumnja se da je Sinvar (61) smešten u  kontrolnom centru Hamasa ispod bolnice u Pojasu Gaze. Bolnica je demantovala ove navode  prenosi Dejli mejl.

Kao vođa Hamasa u Gazi, Sinvar je drugi najmoćniji član ove grupe nakon Ismaila Hanijeha.

Yahya Sinwar Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu opisuje Sinvara kao „malog Hitlera u svom bunkeru kojeg nije briga za svoj narod‘.

Potpukovnik Ričard Hekt , portparol Izraelskih obrambenih snaga uporedio je Sinvara i Osamu bin Ladena, prenosi Jutarnji list.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sinvar  je oličenje zla. On je glavni um iza ovog napada, kao što je Bin Laden bio iza napada 11. septembra „, rekao je.

Jahja Sinvar  predsedava Hamasovim poslovima u Gazi, a uspostavio je svoje obaveštajne službe i vojno krilo, IQB.

Yahya Sinwar Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

IDF je prošlog meseca objavio da će tragati za Sinvarom, kao i za ostalim visokim zvaničnicima Hamasa.

Podsećamo , Sinvar je zbog ubistva dvojice izraelskih vojnika 1989. osuđen na 426 godina zatvora, a 2011. je oslobođen u sklopu razmene zarobljenika.

Izrael za Sinvara i druge oslobođene u toj razmeni smatra da su bili uključeni u napad 7. oktobra. Izrael od tada tvrdi da Hamas ima sedište u bolnici Al-Shifa u Gazi.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar