Foto: TANJUG/AP Photo/Mahmoud Illean

Izrael je izveo napad dronom na vojni kompleks u Iranu, u trenutku kada Vašington i Tel Aviv traže nove načine da obuzdaju nuklearne i vojne ambicije Teherana, tvrde američki zvaničnici i osobe koje su upoznate sa operacijom, prenosi Volstrit džurnal.

Iranski zvaničnici saopštili su da je protivvazdušna odbrana zemlje odbranila pokušaj napada tri mala drona koji su gađala fabriku municije u gradu Isfahanu,u blizini lokacije koja pripada Iranskom svemirskom istraživačkom centru, koju su SAD sankcionisale zbog rada na iranskom programu balističkih raketa, navodi američki list.

Iran je saopštio da je njegova protivvazdušna odbrana oborila jedan od dronova, dok su druga dva eksplodirala iznad skladišta, uzrokujući manju štetu na krovu.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian izjavio je danas da je cilj kukavičkog napada izvedenog bespilotnim letelicama na vojno postrojenje oko 400 kilometara od Teherana, bio stvaranje nesigurnosti u Iranu.

„Ovakvi postupci neće uticati na odlučnost naših stručnjaka da napreduju na našem mirnodopskom nuklearnom radu“, rekao je Abdolahian novinarima.

Izraelska vojska je odbila da komentariše. Incident se dogodio u trenutku kada izraelski i američki zvaničnici razgovaraju o novim načinima borbe protiv iranskih destabilizujućih operacija, uključujući produbljivanje vojne saradnje sa Rusijom, prenosi Volstrit džurnal.

Lavrov pozvao Izraelce i Palestince da ne dozvole pogoršanje situacije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas Izrael i Palestice da se uzdrže akcija koje bi mogle da dovedu do pogoršanja situacije u zoni konflikta, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Lavrov je pozvao izraelske i palestinske partnere da demonstriraju odgovornost i suzdrže se od bilo kakvih akcija koje bi mogle da pogoršaju stanje“, prenelo je Ministarstvo izjavu Lavrova, koji je telefonom razgovarao sa izraelskim i palestinskim kolegama, Elijem Koenom i Rijadom al Malikijem.

Kako prenosi TASS, ruska strana je naglasila da je Moskva zabrinuta zbog nove „spirale nasilja“ u zoni palestinsko-izraelskog konflikta, koji je opterećen nastavkom oružane konfrontacije, i dovodi do novih žrtava i sveobuhvatne štete.

„Lavrov je naglasio da je neophodno nastaviti sa pokušajima oživljavanja pregovaračkog procesa između dve strane na principima međunarodnog prava, što pre“, dodaje Ministarstvo.

***

BONUS VIDEO: Rusi dronovima napali Kijev

Komentari

Svi komentari (0)